Laxsida med kantarell-linsotto, potatisplättar och limecreme

Laxsida i ugn

Att det finns en populär soppa som innehåller potatis och purjolök är inte alls konstigt – potatis och purjolök passar riktigt bra ihop. De här potatisplättarna är riktigt goda och lätta att göra. Tillsammans med hel laxssida som görs i ugn, samt en läcker kantarell-linsotto, får man en helgrätt som heter duga.

Risotto på linser – linsotto

Men vaddå linsotto? Vad sjutton är det? Ja, en linsotto är som en risotto fast med linser. Linser innehåller mycket mineraler, kostfiber och protein. De är lätta att laga och går dessutom väldigt snabbt. De behöver heller inte blötläggas som många tror. Den här linsotton görs precis som en vanlig risotto med vin och parmesan. Prova! Själv gillar jag inte risotto, men linsotto är larvigt gott.

Potatis- och purjoplättar

Laxsida

Ett gott helgtips

Lagom till helgens middag behöver man förstås också något gott i glaset. Då passar vintipset längst ner bra till. Det här vinet görs på druvan Sauvignon Blanc och bjuder på hög syra samt typiska inslag av svarta vinbär och krusbär. Tillsammans med laxen och den tillhörande sötsyrliga såsen blir det som hand i handske.

Lax i ugn med linsotto, kantareller, potatisplättar och limecreme

För: 4 personer

Laxsida med kantarell-linsotto, potatisplättar och limecreme

Laxsida:

2 dl havssalt
800g laxsida
1 lime
salt, peppar

Kantarell-linsotto:

1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 msk flytande smör
3 dl röda linser
1 ox-buljongtärning
1 dl vitt/rosevin
4-5 dl vatten
3 fl hackade kantareller
2 dl riven parmesanost
salt, peppar

Potatisplättar:

400g potatis
10 cm purjolök
15g rucola
1 ägg
salt, svartpeppar

Limecreme:

1 lime
2 dl creme fraiche
salt

1. Häll ut ett lager havssalt i botten av en ugnsfast form. Lägg laxen ovan på saltlagret med skinnsidan nedåt. Zesta över limeskal och pressa saften från halva limen. Salta och peppra och ställ sedan in i 175° i 30 minuter. Efter 30 minuter har gått, stäng av ugnen och låt laxen stå kvar ca 15 minuter på eftervärme.

2. Koka upp vattnet och häll av det i en kanna. Hacka gul lök och låt den mjukna i en kastrull tillsammans med pressad vitlök och smör. Ha ner linserna och fräs runt dem så de får suga upp smakerna. Smula ner en buljongtärning och slå sedan på vinet och lite av det heta vattnet i taget så att det precis täcker innehållet. Salta och peppra. Koka linserna under 20 minuter. Rör med jämna mellanrum och slå på lite mer vatten i samma takt som det kokar bort. Allt vatten behöver nödvändigtvis inte gå åt. Efter 20 minuter ska linsröran ha en simmig konsistens. Riv då ner parmesanosten och ha ner kantarellerna. Smaka eventuellt av med extra salt och peppar och låt kastrullen stå på eftervärme.

3. Koka potatisen i saltat vatten med skalet på i ca 10 minuter (är det små potatisar behöver de inte lika lång koktid). Potatisarna ska fortfarande vara halvråa när de kokats. Häll av vattnet och slå på kallt vatten. När de svalnat, riv potatisarna på de stora hålen på ett rivjärn. Vispa upp ett ägg i en skål och ha ner finstrimlad purjolök och hackad rucola. Vänd ner potatisrivet och blanda ihop. Forma små biffar om ca 5-7 cm. Hetta upp smör i en panna och stek biffarna gyllene på båda sidor.

4. Rör ihop zestat limeskal med creme fraiche och kryddor.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Goda potatisplättar, krämig linsotto och hel laxssida i ugn blir en helgrätt som heter duga.