Lax med blomkålssallad och vitlökscrème

Lättlagad lax med matig sallad

Med våren i sikte börjar i alla fall jag lägga om till lite lättare mat. Åtminstone de dagar då det är soligt och fint. Är det kallt och regnigt slinker det så klart fortfarande in värmande men enkla grytor och gratänger.

Lax med blomkålssallad och vitlökscrème är en sån där typisk vår- och sommarrätt. Den är också himla enkel att göra. Det fina med denna rätt är att den delvis kan förberedas. I så fall gör man bara salladen och såsen i förväg och förvarar i kylen. När det är dags att äta sedan steker man på laxen. Laxen kan man så klart också grilla, om man känner för det.

Madeleine Landley

Enkel mat som kan förberedas

Salladen gör jag med blomkål och ett trefärgat baljväxtris. Det är alltså ett ris som görs av kikärtor, gröna ärtor och linser.Detta ris behöver varsam kokning, så var försiktig när du kokar det – eller snarare sjuder det. Alltså ingen stormkokning. Eftersom det görs av mjöl från baljväxter är det både glutenfritt och mer proteinrikt, men man kan så klart ta vanligt ris eller risoni istället, om man vill det. Observera i så fall att risoni inte är glutenfritt.

Vitlökscrèmen gör jag på mitt eget speciella vis. Då pressar jag vitlöken med en vitlökspress och lägger det i en liten mikrovågsvänlig skål med en liten klick smör ovanpå den pressade vitlöken. In i mikron i 30 sekunder på full effekt, sedan är det bara att blanda med crème fraichen och smaka av med en nypa salt. När man värmer vitlöken får den en rund och god smak. Den liksom blommar ut och len ettriga udden försvinner. Jag gör alltid så till kalla vitlökssåser eftersom det blir så himla mycket godare.

» Här hittar du fler goda recept med lax

Lax med blomkålssallad och vitlökscrème

Lax med blomkålssallad och vitlökscrème

För: 4 personer

Sallad:

200g blomkål
3 dl lins-, ärt- och kikärtsris
salt
1 tetra/burk kokta kikärtor (à 400g)
6 bitar soltorkade tomater i olja
1/2 rödlök
3 msk olja från de soltorkade tomaterna
salt, peppar, persillade
1/2 kruka färsk bladpersilja

Stekt lax:

4 styckfrysta laxfiléer
salt, peppar, chilipulver

Vitlökscrème:

2 vitlöksklyftor
2 dl crème fraiche
salt

  • Skär blomkålen till små träd i munsbits-storlek. Koka upp saltat vatten i en kastrull och ha ner blomkål och baljväxt-riset. Koka varsamt i 9 minuter under lock. Slå av vattnet.
  • Skölj kikärtorna i ett durkslag. Strimla de soltorkade tomaterna. Halvera rödlöken och skär av ändarna. Skär sedan till smala klyftor mellan rot och topp. Blanda allt med blomkål och baljväxt-ris. Slå på olja från de soltorkade tomaterna. Salta, peppra och pudra över persillade. Dekorera med färsk bladpersilja.
  • Tina laxen och stek den i smör tillsammans med salt, peppar och chilipulver.
  • Pressa en vitlöksklyfta och ha ner i en skål. Lägg på en liten klick smör och kör vitlöken i 30 sekunder på högsta effekt. Blanda den mikrade vitlöken med crème fraiche och smaka av med en nypa salt.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.