Lax i kokosmjölk med bulgur

Snabblagad vardagsmat med lax

Lax i kokosmjölk med bulgur är en härlig och spännande vardagsrätt som passar fint att servera vilken kväll som helst. Det jag framför allt gillar med denna goda anrättning är hur enkelt det är att laga den – och att det går snabbt. Den passar helt enkelt perfekt när man har lite tid och ork att stå i köket. Och hur ofta har man det?

Vad gäller tillbehör kan man egentligen servera vad som helst – ris, pasta, quinoa eller potatis. Eller varför inte nudlar? Jag tycker dock att det blir allra godast med bulgur.

Servera med ris, nudlar eller bulgur

När allt kommer till kritan är den här rätten också både dekorativ och festlig, så visst passar den precis lika bra att bjuda på när man har gäster. Komplettera gärna med en sallad bestående av salladsblad, tomat och gurka så får du in mer fräschör och krisp i det hela.

Lax i kokosmjölk med bulgur är en orientalisk och smakrik lax med inspiration från Orienten. Denna görs med röd curry, paprika och färsk ingefära eftersom det blir en härlig smakkombination som passar fint med kokosmjölken och laxen. Jag älskar att ha en stor kryddhylla hemma, men har man inte tillgång till det hemma kan man ta det man har. Glöm dock inte den färska ingefäran som adderar ett härlig sting. Gillar man inte kokosmjölk kan man byta mot exempelvis grädde eller creme fraiche.

Med färsk ingefära

Ett knep, som du också får i receptet nedan, är att inte tina fisken helt. Använd alltså fryst fisk. Lax steker lätt sönder när den ska samsas i pannan med andra råvaror så som grönsaker. Om laxen fortfarande har en rå kärna tar det längre tid för den att komma upp i sin slutliga temperatur. Detta gör också att det blir finare i slutänden och inte steks sönder.

» Fler goda recept med lax hittar du här

Lax i kokosmjölk med bulgur

För: 4 personer

Lax i kokosmjölk med bulgur

Lax i kokosmjölk:

3 msk olja
2 vitlöksklyftor
2 tsk sambal oelek
1 stor röd lök
4 styckfrysta laxfiléer
1 zucchini
2 stora morötter
1 röd paprika
1/2 citron
2 msk riven, färsk ingefära
1 msk röd curry
1 tsk vardera av; torkad koriander, timjan, paprikapulver
salt, peppar
2 burkar kokosmjölk
1/2 purjolök

Tillbehör:

bulgur, ris, nudlar eller potatis

1. Ha ner olivolja, pressad vitlök och sambal oelek i en stekpanna med lite högre kanter och lock. Ha ner hackad rödlök och låt den mjukna på medelvärme.

2. Tina laxen så den fortfarande har en fryst kärna och skär sedan laxfiléerna till tärningar. Grovhacka zucchini, morot och paprika. Ha ner allt i stekpannan.

3. Pressa över citronsaft och ha ner alla kryddorna. Riv i färsk ingefära. Stek till grönsakerna mjuknat.

4. Strimla purjolöken. Slå på kokosmjölken och strössla över purjolöken. Låt allt puttra ihop under lock i cirka 5 minuter. Servera med bulgur, ris, nudlar eller potatis.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.