Lax med mangosallad och bakad potatis

Enkel och god mat på sommaren

Dags för något som skulle kunna bli en ny sommarfavorit – lax med mangosallad och bakad potatis. Det här är en färgglad och god rätt som är enkel att laga. Laxen kan man både steka eller grilla, men jag väljer att steka den eftersom det blir godast när fisken får kontakt med pannan och gå kan suga i dig av den goda smörsmaken.

Eftersom vi har ett utekök kan vi både koka och steka utomhus. Alltså kör vi bara stekpannan med laxen på en kokplatta. Det smidiga är det hela är också om det blir grillförbud – alltså att man inte ens får grilla, då är stekpannan ett utmärkt alternativ. Men som sagt, det går naturligtvis att grilla laxen om man föredrar det. Då brukar ett grillnät ge allra bäst resultat eftersom laxen lätt fastnar på ett vanligt grillgaller.

Middag som kan förberedas

Till denna goda laxrätt kör vi också med bakad potatis. Kom ihåg att äta skalet på potatisen – det bli så gott när potatisen bakas och det är nästan det bästa med hela potatisen. Många bakar lite felaktigt potatis i aluminiumfolie, men foliet ska man lägga potatisen i efter att den har bakats – om man vill att den ska hålla värmen längre. När man bakar potatis i aluminiumfolie blir potatisen kokt snarare än ugnsbakad. Foliet gör nämligen att potatisens fukt blir kvar i paketet.

Det man vill uppnå med bakningen är att potatisen får en god rostning där den också har släppt sin vätska. När man bakar en potatis på rätt vis blir som sagt också skalet knaprigt och fint – helt enkelt något man bara måste mumsa i sig. Se därför till att tvätta av potatisarna ordentligt innan du bakar em. Nagga några hål runt om på potatisen med en gaffel så blir bakningen jämnare, samt att det inte är risk att den spricker eller får luftbubblor.

Salladen i sin tur, som jag toppar laxen med, gör jag av mango, röd paprika, silverlök – som är lite mildare än gul lök, färsk koriander och hackad chili. Det söta i mangon passar väldigt fint med laxen. Till det hela kör vi en enkel dillsås av creme fraiche, färsk dill, en nypa salt och lite lökpulver. Enklare och godare än så blir det knappast när man ska svänga ihop något gott till sommarkvällen. Tänk på att du kan göra både sås och sallad i förväg och förvara i kylen.

» Här hittar du fler recept på goda sommarrätter

Lax med mangosallad och bakad potatis

För: 4 personer

Lax med mangosallad och bakad potatis

Bakad potatis:

4 bakpotatisar
salt

Dillsås:

3 dl creme fraiche
1 stort knippe färsk dill (1 dl hackad)
salt, lökpulver

Lax med mangosallad:

1 mango
1 röd paprika
1 silverlök
1/2 kruka koriander
1/2 röd chilifrukt
600g laxsida med skinn
smör
salt, peppar, grillkrydda

  • Gnugga potatisarna rena – du behöver inte torka dem – och nagga dem runt om med en gaffel. Låt potatisarna vara fuktiga runt om och salta på båda sidor. Lägg in på ett galler i ugnen på 225°C på över- och undervärme – inget folie runt potatisarna, då blir de kokta! Vänd potatisarna efter 30 minuter, efter efter 30 minuter igen, sedan två gånger efter 15 minuter (alltså 30+30+15+15 minuter = totalt 1,5 timme).
  • Rör ihop creme fraiche med grovhackad dill och smaka av med salt och lökpulver.
  • Tärna mango och paprika och blanda med hackad silverlök och chili samt slarvigt hackad koriander.
  • Värm en stekpanna ganska varmt och ha i en klick smör. Lägg ner laxen i en stekpanna med skinnsidan uppåt och vänd den sedan efter 1 minut. Krydda ovansidan och lägg i mer smör i pannan. Ös fisken med smöret under stekningen och låt den stekas klart med skinnsidan nedåt – vid cirka 52°C i innertemperatur är laxen klar. Skär till fyra bitar. Laxen går också bra att grilla.
Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.