Lax med palsternacksplättar, pepparrotscreme och bönsallad

Enkelt med grillad lax

Efter en sommarsemester med alldeles för mycket vin, godis och annat som inte är bra för figuren kände jag att det var dags att ta tag i… tja, hälsan. Visst är det härligt att bara skita i allt och äta precis vad man känner för när man känner för det. Man kan behöver en paus och bara ladda om. I alla fall är jag så. Å andra sidan förfaller allt vad kondition och magrutor heter…

God vardagsmat

Visserligen har jag sprungit nästan varje dag under semestern, men självklart blir tiderna längre och orken rätt låg – särskilt när det är varmt ute. Jag tänker med fasa på fort förfallet hade gått om jag inte hade rört på mig alls. Efter semestern var det i alla fall dags att plocka bort allt ohälsosamt ur kosten, dra upp på träningen och se till att få i sig lite mer nyttigheter.

Periodisk fasta

Sedan ett år tillbaka kör jag periodisk fasta, och jag kan se hur det gör skillnad. När man kör periodisk fasta, även kallad 18:6, äter man första målet med mat runt lunchtid. Innan dess dricker jag te på morgonen, tar en shake med BCAA och sedan drar jag och tränar. På så vis förbränner kroppen fett istället för glukos.

TräningDin kropp växlar regelbundet mellan de två metabola tillstånden energilagring och energiförbrukning, och genom den periodiska fastan drar man ut på tillståndet energiförbrukning. Läs mer om Periodisk fasta hos Jonas Bergqvist där han förklarar ingående fördelarna, hur det funkar och hur man gör.

Kosten är förstås en viktig del i träningen. Slarvar du med maten är det hopplöst att vare sig bygga eller förlora – vilket du nu har som mål. När jag tränar som mest väljer jag lean kött, det vill säga kyckling och fisk kombinerat med mycket bönor och linser. Ibland slinker det in korv med hög kötthalt och köttfärs som variation. Jag skippar också allt mjöl, potatis och snabba kolhydrater.

Så grillar man fisk utan att det bränner fast

Till denna rätt valde jag att grilla lax. Är man inte en året runt-grillare är det ännu inte för sent att grilla. Med hjälp av ett grillnät i silikon på grillen bränner inte laxen fast. Palsternacka må vara en bov när det kommer till gi-läran eftersom den har ett högre glykemiskt index än potatis. Dock hade vi hela kylen full sedan sommarsmestern att det var dags att göra något åt det.

Tack vare att palsternackan inte kokas utan bara rårivs och steks ihop blir indexet lite lägre. Tillsammans med ost i plättarna blir det fantastiskt gott. Pepparrotscremen kan man göra med vilken sorts creme fraiche man vill, eller utesluta helt. Dock är pepparrot larvigt gott till lax. Välj pepparrot på tub eller riv färsk. Servera med den goda bönsalladen för extra protein och fibrer.

Lax med palsternacksplättar, pepparrotscreme och bönsallad

För: 4 personer

Lax med palsternacksplättar, pepparrotscreme och bönsallad

Palsternacksplättar:

500g palsternacka
3 ägg
100g riven ost
salt, peppar, oregano, lökpulver

Bönsallad:

100g frysta sojabönor
1 tetra svarta bönor (400g)
1/2 röd lök
125g cocktailtomater

Pepparrotscreme:

2 dl creme fraiche
2 msk riven pepparrot på tub
salt

Lax:

4 styckfrysta laxfiléer
salt, peppar, lökpulver, ancho style chili pepper

1. Skala och riv palsternackan på de stora hålen på ett rivjärn eller i en matberedare. Blanda palsternacksrivet med ägg, riven ost och kryddor. Hetta upp en stekpanna med smör och klicka ut cirka 0,5 dl per biff av rivet. Skotta ihop varje plätt och platta ihop med en stekspade så allt riv får kontakt. Stek gyllene på båda sidor.

2. Blanda tinade sojabönor med sköljda svarta bönor, hackad röd lök och halverade cocktailtomater. Servera salladen med balsamico.

3. Blanda riven pepparrot med creme fraiche och en nypa salt. Ställ såsen svalt.

4. Tina laxfiléerna och grilla dem på ett grillnät. Krydda laxen på båda sidorna.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.