Lax med pepparrotscreme och grönsaker i dillsmör

Mat till vardag och fest

Jag vet egentligen inte varför, men av någon orsak har jag lite svårt för grytor med fisk. Däremot tycker jag att det är så gott med lätta rätter där fisken stekts eller grillats – det i kombination med härliga primörer och en fräsch sås. Eller varför inte lite smaksatt, skirat smör? Det bara skriker vår och sommar. Precis som denna rätt av lax med pepparrotscreme och grönsaker i dillsmör.

Lättlagat och gott

Tänk dig själv; solen är på väg ner mellan trädtopparna men luften är fortfarande ljummen. Fåglarna kvittrar, grillen är tänd – och du står där med ett glas rosé och bara har det bra. Det är en sån dag en fiskrätt passar så bra. Jag har varit med om många såna dagar och ser fram emot många fler. Det är nu allt startar, och jag är redo. När det är dags för dig, så har du här en god och fräsch rätt att starta med.

Lax med pepparrotscreme och grönsaker i dillsmör

För: 4 personer

Lax med pepparrotscreme och grönsaker i skirat dillsmör

Grönsaker:

5 morötter
100g blomkål
100g sockerärtor
1 rött äpple
1/2 röd lök

25g smör
1 msk mjölk
1 tsk äppelcidervinäger
2 msk klippt, färsk dill

Pepparrotscreme:

2 msk riven pepparrot
1 vitlöksklyfta
1 tsk river citronskal
1/4 citron
1 dl creme fraiche
salt, peppar

4 styckfrysta laxfiléer
salt, peppar, chiliflagor, timjan

1. Skala och skiva morötterna och dela blomkålen till mindre träd. Ångkoka med lite salt i ca 12 minuter, lägg i sockerärtorna sista minuter av ångkokningen. Skiva upp äpple och strimla rödlök och blanda ihop med de ångkokta grönsakerna. Smält smör och vispa ihop med mjölk, vinäger, kryddor och klippt dill. Vänd ner grönsakerna i dillsmöret.

2. Riv pepparroten på ett rivjärn och rör ihop med pressad vitlök med skal och saft ifrån 1/4 citron. Blanda ner creme fraichen och smaka av med kryddor. Ställ kallt.

3. Tina laxfiléerna och stek med kryddor i ca 5-7 minuter (när innertemperaturen är ca 50-55° är de klara).

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.