Lax med potatispuré, bacon och kapris

Enkelt och festligt till middag

Lax med potatispuré, bacon och kapris är riktig smarr-mat om du frågar mig. Jag äter inte fisk särskilt ofta, men när jag väl gör det blir det på sommaren. Då ska fisken ätas med någon typ av potatis, exempelvis kokt eller som puré, gärna med någon god sås, örter och goda tillbehör.

Denna lax med potatispuré, bacon och kapris är en smakrik middagsrätt som passar fint att bjuda på eftersom den både är dekorativ och god. När det kommer till fisk med just denna kombination av ingredienser är det definitivt en av mina favoriter att laga till helgen – eller om man vara vill äta lite festligare vardagsmat.

Lax för den som inte gillar fisk

Jag använder styckfrysta laxfiléer, men det går lika bra att köpa färsk lax i bit som man skär till lagom portionsbitar. Laxen steker jag i baconfettet så den blir smakrik och god. Det här är lite av ett hemligt knep, dels för att ta tillvara på allt, men också för att få såna som inte gillar fisk att tycka det är gott. Laxen får samsas med knaprigt bacon, snabbt kokta bönor – gärna från egna odlingarna om man har, kapris och färdigriven pepparrot på tub. Pepparroten, som är det sista man toppar med, får man ta så mycket man vill av. Därför hittar du ingen måttangivelse i receptet nedan.

Eftersom lax, kapris och bönor är tuggiga, medan baconet är knaprigt kan det sitta fint med en ytterligare textur. Därför valde jag att göra en len puré till det hela. Potatispuré görs bäst med mjölig potatis. Denna kokar och mosar man för att sedan blanda med mjölk och vatten till lagom konsistens. Man behöver alltså inte mixa – som man behöver med grönsaker, för att få en puré. Spana gärna in vintipset under receptet. Detta är ett vitt och fylligt vin som passar väldigt bra till denna festliga rätt – lite som pricken över i.

» Här hittar du fler goda fiskrecept

Lax med potatispuré, bacon och kapris

Lax med potatispuré, bacon och kapris

För: 4 personer

Potatispuré:

1 kg mjölig potatis
1 dl mjölk
vatten
salt, peppar, lökpulver

Övrigt:

1 paket bacon
4 styckfrysta laxfiléer (á 125g)
salt, peppar, vitlökspulver, italiensk salladskrydda
100g haricots verts
0,75 dl kapris (gärna blandat cocktailkapris och vanliga kapris)
riven pepparrot på tub

 • Skala och skär potatisen till bitar. Ha ner i en kastrull med saltat vatten och koka i 10 minuter eller tills de mjuknat. Slå av vattnet och pressa eller mosa potatisen. Ställ tillbaka på plattan och rör i mjölk. Späd med vatten tills purén får lagom konsistens. Smaka av med salt, peppar och lökpulver.
 • Stek baconet halvknaprigt och låt det rinna av på en bit hushållspapper. Skär sedan till bitar.
 • Stek laxen i baconfettet och krydda med salt, peppar, vitlökspulver och italiensk salladskrydda på båda sidor.
 • Sjud samtidigt haricots verts i saltat vatten i cirka 4 minuter.
 • Ha ner kaprisen i pannan med fettet från baconen och laxen. Fräs dem någon minut och ställ sedan pannan åt sidan.
 • Klicka upp potatispurén på tallrikar. Lägg på laxen och fördela ut bacon och kapris. Lägg upp haricots verts och toppa laxen med en klick riven pepparrot. Dra över lite svartpeppar med kvarnen och dekorera gärna med färsk dill på toppen.
 • Rekommenderat vin till: Glen Ellen Chardonnay Reserve (7046)

  Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

  Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.