Lax med rostad vitlökscreme och lakritshalloumi i pitabröd

Lakrits i mat

Laga en annorlunda maträtt som omväxling! Den här goda laxen med rostad vitlökscreme får samsas med halloumi som pudras med lakrits. Det väcker garanterat flera ögonbryn när man bjuder in vännerna på festlig middag. Att ha lakrits i maten är oväntat gott. Till och med min sambo, som inte gillar lakrits alls, tyckte det var gott. Så ana min förvåning.

Pitabröd med god fyllning

Om du ska laga denna rätt, försök då att hitta riktigt stora och färska pitabröd istället för små kompakta och platta – de stora kan man nämligen vika tjusigt runt om. Jag hittade dessa hos Willys och de brukar säljas som Libabröd. Under receptet finns också ett gott vintips som passar bra till laxen och lakritsen.

» Här hittar du fler recept på god fredagsmat

Lax med rostad vitlökscreme, lakrits och halloumi i pitabröd

För: 4 personer

Lax med rostad vitlökscreme och lakritshalloumi i pitabröd

Halloumi med lakrits:

200g halloumi
1 tsk lakritspulver

Rostad vitlökscreme:

3 vitlöksklyftor
2 dl creme fraiche
salt

Lax med citron:

500g lax
1 citron
2 msk svarta sesamfrön
salt, peppar, oregano

Tillbehör:

1 rött äpple
1 rödlök
2 avocado
70g machésallad
4 färska pitabröd

1. Dela halloumin till mindre bitar och skikta över lakritspulver.

2. Skala vitlöksklyftorna och lägg ner även dem, samt halloumin i pannan. Efter några minuter, när vitlöken börjar gulna, pressa den i en vitlökspress och rör ihop med salt och creme fraiche i en skål.

3. Riv citronskal över laxen och sprinkla sedan över svarta sesamfrön och krydda. Hetta upp en grillpanna och stek laxen.

4. Skiva upp äpple, rödlök samt avocado och fördela ut det samt lax och halloumi i pitabrödet. Ringla över vitlökscremen och servera.

Rekommenderat vin till laxen: Mulderbosch Rosé (nr 6077) – 79:-


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.