Lax med saltfrästa äpplen, örtskirade bönor och råstekta rotsaker

Jag är riktigt svag för Nyzeeländska och Kaliforniska viner. Drömmen är att åka till Nya Zeeland och till Napa i Kalifornien, men egentligen är det väl bara att se till att det händer.

Recept med vintips

Till den här rätten rekommenderar jag ett av mina favoritviner. Det är ekologiskt odlat och helt gudomligt i smaken. Tänk er fräscht, smakrikt samt fatkaraktär och toner av gul frukt. Jag kan även uppleva att det har lite rökiga toner som i whiskey – och det är absolut något positivt. Det här är ett vin med pondus!

Det ligger kanske lite över prisspannet som de flesta handlar vin inom, men det är det absolut värt. När jag vill unna mig något extra köper jag Bonterra Chardonnay. Länk, pris och artikelnummer hittar du längst ner i rutan med vintips under receptet.

Potatis, rödbetor, morötter och bönorSaltbakade cocktailtomaterRåstekta rotsaker

Glutenfritt recept till helgen

Låt din inte skrämmas över att det verkar vara många ingredienser – det här receptet är nämligen väldigt enkelt att laga. Dessutom är det utmärkt som bjudmiddag när man ska ha gäster eftersom det är lite festligare. En bonus är förstås att det är helt glutenfritt.

Lagar man den här rätten på hösten kan man gott variera äpplena till den saltfrästa äppelröran. Jag använde ett Royal Gala och två svenska röda äpplen, då får man bra sötma och syra i det hela. Vi åt det här ute på landet. Det var en sån där riktigt skön och mysig dag där man bara tagit det lugnt och umgåtts. Själva middagen blev en perfekt avrundning på det hela och alla gav den tummen upp.

Lax med saltfrästa äpplen, örtskirade bönor och råstekta rotsaker

För: 4 personer

Lax med saltfrästa äpplen, örtskirade bönor och råstekta rotsaker

Citrussås:

2 dl creme fraiche
3 msk sweet chilisås
1/2 citron
salt, peppar

Lax:

4 styckfrysta laxfiléer
3-4 msk sesamfrön
salt, peppar, vitlökspulver, oregano

Ugnsbakta cocktailtomater:

12 cocktailtomater
flingsalt

Saltfrästa äpplen:

3 äpplen
3 msk smör
1 tsk salt

Örtskirade bönor:

150g haricots verts
75g sockerärtor
3 msk smör
1 msk persillade
salt, peppar, oregano

Råstekta rotsaker:

7 potatisar
2 stora rödbetor
2 morötter
salt, peppar, grillkrydda

1. Rör ihop creme fraiche med sweet chilisås, saft från en halv citron och kryddor. Ställ svalt fram till servering.

2. Skär av toppen på cocktailtomaterna (där det gröna fästet sitter). Ställ ut tomaterna i en ugnsfast form och strö flingsalt över snittytan på varje tomat. Ställ in i 175° i ca 25-35 minuter.

3. Kärna ur och skär äpplena till klyftor. Smält smör i en kastrull och ha ner äppelklyftorna. Salta ett varv och låt det sedan puttra ihop under lock ca 15 minuter. Om det bränner fast, slå på lite vatten. Rör om då och då.

4. Skala och skiva potatis, morötter och rödbetor. Börja med att förkoka rödbetorna i saltat vatten ca 10 minuter. Fräs upp smör i en panna och ha ner potatis- och morotsskivor. Stek under omrörning ca 10 minuter. Slå av vattnet på rödbetorna och ha ner dessa i stekpannan. Krydda ett varv och stek till rotsakerna mjuknat (al dente) ca 5 minuter.

5. Ansa haricots vertsen och ha ner dem i en kastrull med saltat vatten. Koka bönorna ca 5 minuter och ha sedan ner sockerärtorna. Koka ytterligare en minut och slå sedan av vattnet. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och ha ner smör och kryddor. Fräs ihop under omrörning.

6. Stek laxen i lite smör. Krydda runt som och strössla över sesamfrön. Använd en stektermometer om du är osäker på stektiden.

Rekommenderat vin till: Bonterra Chardonnay (nr 16632) 139:-


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.