Annorlunda middag med lax

Jag har kommit fram till att det blir roligare att laga mat med roliga formar. Min favoritbutik, Cordon Bleu, brukar jag besöka en gång i månaden för att shoppa nya saker till köket, och rätt ofta slinker det med en silikonform i någon rolig form. Självklart är det billigare att köpa på nätet, men det är något speciellt med att få pilla på sakerna innan man köper. Dessutom brukar jag ofta tajma in när de har rabatt på hela sortimentet, så jag kan leva med det.

Vad kan man laga i silikonformar?

Silikonformar är bra på det viset att de är lätta att stoppa undan då man kan rulla eller vika ihop dem. Innehållet lossnar lätt, speciellt om man sprayar lite olja i dem innan. Dessutom är de enkla att diska – det som bränns fast lossnar lätt – och är man lat kan man bara stoppa in dem i diskmaskinen. En silikonform kostar ca 180-200 kronor i butik. Jag handlar alla mina hos H.W. Larsen. Deras frakt är ganska hög, däremot sparas den in ganska snabbt eftersom deras saker är så billiga.

De här lax- och getostkakorna, som är gjorda i en silikonform ifrån H.W. Larsen, är ett annorlunda inslag när du har tröttnat på den gamla vanliga laxbiten. Tillsammans med de ångkokta grönsakerna och proteinrika kikärtorna kan du känna dig lite extra duktig och hälsomedveten.

Lax- och getostkakorLax- och getostkakor med ångkokta grönsaker och syrlig gräddfilssås

Laxkakor med ångkokta grönsaker och gräddfilssås

För: 4 personer
Temperatur: 225°

Laxkakor med ångkokta grönsaker och gräddfilssås

Lax- och getostkakor:

500g lax
100g getost
2 ägg
1/2 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta
salt, peppar, oregano, timjan

Ångkokta grönsaker:

2 morötter
200g blomkål
1/2 röd lök
1 rött äpple
1 burk kikärtor

10 cm gurka
2 tomater

Gräddfilssås:

1 msk sweet chilisås
1 tsk senap
1 msk limejuice
1/2 dl gräddfil
salt, lökpulver, vitlökspulver

1. Tina och skär bort skinnet ifrån laxen. Tärna upp till mindre bitar och kör sedan i mixer tillsammans med getost, ägg, creme fraiche, pressad vitlök och kryddor. Klicka ut i ugnsfasta formar (gärna i silikon) och ställ in i 15-20 minuter 225°C.

2. Skala och skiva morot och dela blomkål till mindre träd. Ångkoka ca 10 minuter med lite salt. Klyfta rödlök och tärna äpplet. Blanda ihop med ångkokta grönsaker och sköljda kikärtor.

3. Rör ihop ingredienserna till såsen. Servera med tomatklyftor och skivad gurka.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.