Lax- och korvspett med fyllda champinjoner och bönsallad tricolore

Reept på mat till fest

Visst går veckorna fort den här tiden på året? Ja okej, om sanningen ska fram så går det rätt fort hela tiden… Lite för fort faktiskt.

Just nu går i alla fall jag runt och längtar efter grillkvällar, fågelkvitter och rosévin i kvällssolen. Det ska bli så skönt att stuva undan vinterjackor och snart få skörda färska örter i kryddlandet. Det är ändå underbart att vårt lilla land här uppe i norr bjuder på såna härliga kontraster – för utan konstrasten hade man nog tagit sommaren för given.

Enkla spett till grillen

Den här rätten gör sig allra godast på grillen – spett hör liksom hemma där. Råkar man nu inte ha tillgång till en grill kan man också tillaga spetten i en grillpanna – ni vet en sån där stekpanna med räfflad botten.

Fisk och korv ihop?

Fisk och kött är gott ihop och precis på samma vis är lax och korv en underskattad kombination. Testa dessa goda spett och starta igång helgen på ett riktigt mumsigt vis. Har man inte tiden att blötlägga mungbönorna kan man byta dem mot annan sort som finns färdigkokt på burk. Vill man vara duktig slår man sin egen bea. Själv föredrar jag färdigfixad på burk. Lite måtta får det vara på duktigheterna ;)

Och, vilka röda linser ska man välja då? Jag tycker man kan ta vilka man vill, men själv föredrar jag de röda linserna från Sevan. Dessa är bra i pris, är hela och fina, och håller formen genom hela kokningen utan att förvandlas till en sörja.

Lax- och korvspettGrillade fyllda champinjoner

Laxspett med korv, fyllda champinjoner och bönsallad

För: 4 personer
Tid: 40 minuter
Temperatur: 225°

Lax- och korvspett med fyllda champinjoner och bönsallad tricolore

Lax- och korvspett:

300g korv (salsiccia)
4 styckfrysta laxfiléer
salt, peppar

Bönsallad tricolore:

2,5 dl torkade mungbönor
2,5 dl röda linser
1 tetra svarta bönor (400g)
1 dl mandel
40g babymangold
10 tagetesblad
1 dl klippt bladpersilja
1 vitlöksklyfta
0,5 dl olivolja
3 msk balsamico
salt, peppar

Fyllda champinjoner:

8 champinjoner
2-3 msk bearnaisesås
75g fetaost
4 blad purjolök

Chilibea:

1 dl bearnaisesås
2 dl creme fraiche
salt, peppar, chilipulver

1. Blötlägg mungbönorna i 12 timmar och koka dem sedan på låg värme i 1 timme med lite salt. Koka upp en kastrull med saltat vatten. När vattnet kokat upp, dra ner värmen till tvåan och lägg i de röda linserna. Låt dessa sjuda i 10-12 minuter.

2. Rosta mandlarna i en torr panna. Blanda med mungbönor och linser samt svarta bönor, babymangold och tagetesblad. Klipp eller hacka persiljan och blanda med olivolja, balsamico och en pressad vitlöksklyfta. Slå över vinägretten och krydda ett varv.

3. Skölj champinjonerna och plocka ur foten. Rör ihop fetaost med bernaisesås och lite peppar. Lägg champinjonerna med hatten nedåt och peta i fetaoströran i varje hål där foten suttit. Skär remsor av purjolöksblasten, dvs den gröna delen på purjolöken. Runda blasten runt varje champinjon och fäst med en tandpetare. Grilla champinjonerna till de fått fin färg.

4. Varva bitar av korv och lax på spett av trä eller metall. Salta och peppra ett varv och grilla dem sedan. Servera med mangochutney.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.