Lax- och räksallad med grön dressing

Somrig sallad med passande rosévin

Sommaren har varit lite upp och ner. Ena dagen skiner solen och andra dagen ösregnar det – självklart också just när jag är ute och springer milen. Nåväl, då var man en upplevelse rikare, och den som säger att det är skönt att springa i monsunregn har helt fel.

Hur som helst sken solen i fredags och då bestämde jag att vi skulle äta en somrig sallad med lax och räkor. Medan karlarna i hushållet målade och snickrade på huset passade jag på att strosa runt och laga middag i lugn takt. Det var ju liksom ingen brådska.

Jag bestämde mig för att röka laxen med en ny rökask jag skaffat på ICA. Vanligtvis röker jag i en stängd röklåda från ABU som jag lägger rökspån och råvaror i och ställer på grillgallret. På så vis får man en intensivare smak, något som är perfekt om man gillar rökt mat.

Röka på grillen

I rökasken lägger man bara fuktat flis och spån och ställer på glöden eller på brännarna i gasolgrillen. Maten lägger man ovanpå gallret i grillen som vanligt. Anledningen till att jag kallar denna för rökask, trots att ICA kallar den för röklåda är för att den är som en liten ask till skillnad från en riktig röklåda som man lägger sakerna i. Jag eldade på spånet med en gasbrännare för att få igång det lite snabbare och för att få en bra rökutveckling. Därefter var det bara att lägga på ett grillnät på det vanliga grillgallret och låta det grillas långsamt. I gasgrillen får man dra ner värmen så lågt det går, fisk vill nämligen tillagas varsamt så att all omega 3 blir kvar. Har fisken släppt vitt gegg runt om har den tillagats på för hög värme.

Oster VersaTill salladen gjorde jag en dressing. Vi har mycket ätligt ogräs runt om på tomten, så jag bestämde mig för en dressing av svinmålla, dill och libbsticka. Man kan förstås ta vilka örter och blad man vill. Har man ingen svinmålla kan man ta rucola. Dillen är dock ett måste. Ner i blendern och mixa till en god dressing.

Enkel dressing med kirskål

Jag använder en blender från Oster Versa som är magiskt bra. Redan tidigare samma dag plockade jag fram den och gjorde smaskiga Piña Coladas med färsk ananas, kokosmjölk, rom och ananasjuice. Hur gott som helst! Hur jag klarade mig utan den här underbara blendern är för mig ett mysterium.

Nu gör vi proteinpannkakor i den, glutenfritt pajskal av kikärtor, smoothies och annat gott. Den har en riktigt kraftfull motor som hackar allt ifrån spenat till soppan till is till drinken. Dessutom är den himla snygg.

Härlig rosé från Basilicata i Italien

Till salladen drack vi ett rosévin från Basilicata i Italien. Jag måste säga att jag blev positivt överraskad av vinet eftersom jag hade fått det beskrivet som en typiskt salladsvin, vilket kan låta lite tråkigt. Helt fel! Det här var ett underbart sommarvin med frisk smak, en fylligare kropp än förväntat med lätt oljighet, samt toner av aprikos och citrus.

En typisk italienare, eller för den delen nästan som en fransos. Vinet är fräsch med ljust rosa färg och görs på den italienska druvan aglianico. Ett riktigt trevligt sipparvin som passar bra både till fisk, skaldjur och kyckling. Välj gärna något från grillen eller något rökt. Alla i sällskapet gav det 4 av 5 i betyg.

ICA RöklådaOgräsdressingRosa Carbone 2013

Lax- och räksallad med grön dressing

För: 4 personer

Lax- och räksallad med grön dressing

Ogräsdressing:

4 kvistar svinmålla
4 kvistar dill
2 kvistar libbsticka
1 vitlöksklyfta
1 dl olivolja
1 dl vatten
2 msk créme fraiche
1 msk balsamvinäger
salt, peppar

Lax- och räksallad:

4 styckfrysta laxfiléer
1 kg frysta räkor
700g färskpotatis
1 rödlök
100g blandad sallad (exempelvis spenat och romansallad)
1 stort knippe dill
0,5 dl olivolja
salt

1. Ha ner alla ingredienserna till dressingen i en blender. Kör till en smet och smaka av med salt och peppar. Häll över i en snygg flaska och servera vid bordet.

2. Tina lax och räkor. Skala räkorna. Gnugga potatisen ren och koka den i saltat vatten. Låt potatisarna svalna och halvera dem sedan. Hacka rödlök, skär salladen till mindre bitar och blanda i en skål med potatis, massor av dill, olivolja och en nypa salt.

3. Grilla laxen på så låg temperatur som möjligt, gärna tillsammans med en rökask fylld med fuktad rökflis.

Lax- och räksallad med grön dressing

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.