Lax i ugn med rucola, feta och larvigt god dillsås

Lax i ugn är ju så bra

Lax i ugn är himla bra att göra. Varför? Först och främst blir laxen väldigt god när den får bakas med jämn värme runt om från alla håll. Dessutom behöver man inte stå och sköta den – det är bara att ställa in och sedan ta ut när timern piper. Jag gillar den här typen av mat eftersom man då kan fixa de övriga ingredienserna.

Hälsosam vardagsmat a’la Gi

Den här rätten är helt glutenfri och passar för den som äter enligt gi-metoden. Salladen är fylld av vitaminer, fibrer och protein som är bra att få i sig och tillsammans med den kanongoda såsen blir det en riktigt bra rätt som passar både både som vardagsmat och till helg. Just såsen är en av mina favoriter då den smakar lite som chips med Sour Cream and Onion.

Godaste dillsåsen

Jag funderade länge på hur man kunde få så otroligt god smak på det hela. Vid ett tillfälle blandade jag till och med en sås med dipen med samma namn – det var ju liksom så gott. Nu har jag i alla fall kommit på vad det är som gör den så god, och hemligheten, som är den näst sista ingrediensen i såsreceptet, hittar du nedan.

Lax i ugn med rucola, feta och larvigt god dillsås

För: 4 personer
Tid: 15-20 minuter
Temperatur: 225°

Lax i ugn med rucola, feta och larvigt god dillsås

Lax i ugn med rucola och feta:

4 styckfrysta laxfiléer
150g fetaost
45g rucola
3 msk rapsolja
salt, peppar, rökt paprikapulver

Lins och bönsallad:

2 dl puylinser
2 små morötter
250g sockerärtor
1 liten burk majs (140g)
1 burk kidneybönor (400g)
1 dl pumpafrön
4 msk balsamvinäger
0,5 dl olivolja
salt, peppar

Dillsås:

2 dl creme fraiche
3 msk torkad dill
1 tsk lökpulver
salt, peppar

1. Ringla smör i botten av en ugnsfast form. Lägg ut laxfiléerna och krydda. Finhacka rucolan. Smula över fetaost och strössla över den hackade rucolan. Ringla över olja på rucolan och ställ in i 200° i 15-20 minuter.

2. Sjud puylinserna i saltat vatten i 20 minuter. Flaga morötterna med en potatisskalare. Blanda linser och morotsflagor med sockerärtor, majs, sköljda kidneybönor och pumpafrön. Ringla över balsamvinäger, olivolja och smaka av med kryddor.

3. Blanda creme fraiche med dill, lökpulver, salt och peppar.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.