Laxburgare med bacon, ärtröra och dillsallad

Härligt recept till vår och sommar

Jag gillar att prova mat på nya vis. Laxburgare var en sak jag faktiskt inte testat att laga själv, och oj vad gott det blev – särskilt när man tillagar dem på grillen. Det här är en typisk sommarrätt med massor av smak. Receptet är enkelt att göra och innehåller en massa svenska smaker.

Inspirerande sommarmat

Förra sommaren, då jag lagade denna rätt, hade vi massor av dill i kryddlandet. Det var helst sjukt! Dill tycker jag är himla knepigt att odla eftersom den torkar så lätt. Av någon orsak trivdes i alla fall dillen väldigt bra detta år och gav oss massor.

Vi åt till dill precis allting den sommaren – till frukosten, till lax- och räksallad med ogräsdressing, till laxpaj med kallrökt lax och salladslök, till grillad hajmal med smörslungad potatis och kräftröra och till grillad fläskfilé med ostgratinerad zucchini och dillscaesar. Det var en underbar sommar även om inte vädret altid var med oss.

Fiskburgare på grillen

Nu när det är den säsongen på året igen är det dags att se vad man kan få till i odlingarna. Vill man äta den här rätten utan bröd går det så klart också bra. Det är en fräsch rätt med smakrika inslag som passar hela sommaren och långt in på höstkanten.

Är du glutenintolerant kan du byta ströbrödet mot ytterligare en matsked majsstärkelse. Ska du steka laxbiffarna och inte grilla dem kan man utesluta ströbrödet helt. Välj glutenfritt hamburgerbröd eller salladsblad.

» Fler recept som passar till sommaren hittar du här

Laxburgare och bacon på grillenSommar på landetLaxburgare

Mysig sommarat

Laxburgare med bacon, ärtröra och dillsallad

För: 4 personer

Laxburgare med bacon, ärtröra och dillsallad

Laxburgardressing:

2 dl creme fraiche
0,5 dl hackad smörgåsgurka
1 msk majonnäs
0,5 tsk skånsk senap
1/2 burk röd caviar
lökpulver

Ärtröra:

1 dl solrosfrön
2,5 dl gröna ärtor (frysta)
0,5 dl olivolja
0,5 dl vatten
salt, peppar, lökpulver

Dillsallad:

70g blandad sallad (ex spenat och romansallad)
1 knippe färsk dill
3 msk olivolja
1 tsk balsamvinäger
salt

Grillade laxburgare:

600g lax
1 knippe gräslök
1 knippe dill
3 ägg
2 msk majsstärkelse
0,5 dl ströbröd
salt, peppar, rökt paprikapulver, chipotlepulver, vitlökspulver

Övriga tillbehör:

1 paket bacon
8 brödskivor, exempelvis Rund och god
1 röd lök
1 tomat

1. Blanda creme fraiche med majonnäs, skånsk senap och hackad smörgåsgurka. Vänd ner den röda caviaren sist. Smaka av med lökpulver.

2. Rosta solrosfröna i en stekpanna med en skvätt olja. Tina de gröna ärtorna och ha ner i en mixer tillsammans med solrosfröna. Ha i olja och kör till en smet. Späd med vatten så konsistensen blir lite lösare. Smaka av med kryddor.

3. Blanda riven sallad och dill i en bunke med olja, balsamvinäger och salt.

4. Tina laxen och tärna den smått. Blanda i en bunke med hackad gräslök, dill och ägg. Rör i stärkelse. ströbröd och kryddor. Låt det stå cirka och stabiliseras cirka 10 minuter. Tänd grillen och lägg på grillnätet. Klicka ut lagom stora biffar och grilla dem på båda sidor så de får fin färg. Grilla baconet vid sidan av.

5. Servera på bröd med dillsallad, skivad lök och tomat, stekt bacon samt dressing och ärtröra.

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.