Grillade laxfiléer med rostade grönsaker och citruscreme

Jag tycker att vi slår till på ännu en laxrätt på en gång – här med lite nyskördade godsaker från odlingarna. Hur härligt är det inte att mumsa på sånt man odlat själv. Det smakar ju så himla mycket mer.

Just till den här rätten finns en liten rolig historia.

Det var en skön och solig kväll i början av augusti och vi precis hade mumsat i oss denna delikata middag. När grönsakerna kommer ifrån egna odlingar smakar de förstås lite extra gott, och när man har tillgång till fina knippmorötter låter man gärna en del av blasten sitta kvar vid servering. Då blir det förutom godare även finare. Det enda man behöver tänka på är bara att gnugga bort eventuell jord lite extra runt blastfästet.

Vi satt i alla fall där i godan ro och var mätta och belåtna. Efter en snabb blick runtom på tallrikarna kunde jag konstatera att jag och min mamma hade ätit upp allt medan karlarna i huset hade lämnat översta delen på morötterna samt blasten. ”Varför har ni lämnat det där” undrade jag. ”Vaddå, kan man äta det?” ”Klart man kan”, svarade jag. Med snopna miner tuggade de då i sig det som var kvar.

Grillade laxfiléerVilla MarinaRostade grönsaker

Ännu en gång kan vi alltså konstatera att folk har för lite kunskaper om vad som kan ätas och slänger för mycket i onödan. Det bortklippta blasten fick bli en pesto, men om jag gissar rätt trodde säkert de stackarna att det var något helt annat. Här kan du kika på hur mycket du slänger i onödan.

Grillade laxfiléer med rostade grönsaker och citruscreme

Grillade laxfiléer med rostade grönsaker och citruscreme

För: 4 personer
Temperatur: 225°

Rostade grönsaker:

1 röd paprika
1 grön zucchini
1 gul squash
1 knippe morötter
5 dl färsk, blandad svamp
salt
smör

Citruscreme:

1 lime (zest)
1 citron (zest)
2 dl crème fraîche
1 msk flytande honung
salt

Grillad lax:

4 laxfiléer
4 vitlöksklyftor
1/2 citron
3 msk färsk timjan
salt, peppar

1. Fördela ut tärnad paprika samt gul och grön zucchini i en ugnsfast plåt med höga kanter. Halvera knippmorötter och plommontomater och fördela ut. Strössla ut svampen och ringla ut smör ovanpå allt. Salta och ställ in i ugnen ca 30 minuter i 225°.

2. Zesta en lime och en citron. Rör ihop med creme fraiche, honung och salt. Ställ svalt.

3. Pressa vitlöken och klappa in på ovansidan av laxfiléerna. Pressa över saften från hälften av citronen och strössla över färsk timjan. Salta och peppra och grilla sedan med kryddsidan uppåt.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.