Laxfiléer med rostade rotsaker och honungslen pepparrotscreme

Enkel festmat

Det sägs att fisk gör en smart. Hur det ligger till med den saken låter jag vara osagt, men vad jag däremot vet är att god lax gör en glad. Man blir glad av god och färggrann mat, så se till att få in mycket färg på tallriken. Man äter ju trots allt lika mycket med ögonen.

Lax med ugnsrostade rotsaker

Den här rätten är enkel att göra och lagas i ugn. Dessutom är den kanon om man äter enligt Gi-metoden eller bara vill äta lite hälsosammare. Lax är ju kanongott, och speciellt med dessa tillbehör och en pigg sås. Under veckorna är tiden man spenderar i köket begränsad – man vill bara äta och sedan däcka i soffan. Då passar det här receptet bra eftersom det går fort att laga. Har man däremot lite mer tid tycker jag att man ska laga laxen på mycket lägre temperatur än vad som står i receptet. Varför, undrar du kanske nu?

När fisk tillagas i temperaturer högre än den kärntemperatur den ska upp i försvinner omega-3 oljorna. Alltså ska man alltid steka eller ugnslaga fisk vid cirka 50-55 grader. Samma sak gäller med grönsaker, helst ska de tillagas kort tid, på lägre temperatur och utan vätska så att vitaminerna inte kokas ut i vattnet. Ångkokning är toppen om man vill koka och i ugn är förstås allra bäst.

Laxfiléer med rostade rotsaker och honungslen pepparrotscreme

Laxfiléer med rostade rotsaker och honungslen pepparrotscreme

Recept till helg och fest

Vid all tillagning och varmhållning påverkas näringsinnehållet i livsmedel. Näringsförluster sker av olika anledningar. Mineralämnen förstörs inte men lakas ut i kokvatten. Vitaminer förstörs och lakas ut men olika mycket beroende på vitamin. Vid kokning av en tidigare djupfryst produkt blir urlakningen något högre eftersom viss nedbrytning av cellväggar redan har skett – Källa Livsmedelsverket.

Mat som kan förberedas

Alla är förstås inte intresserade av näringsämnen, vitaminer och fetter – man vill bara äta och bli mätt. Ja, då är det bara att följa receptet nedan. I sista sekunden hade jag ner några svarta oliver bland rotsakerna vilket var ett smart drag – det blev kanon! Om du använder oliver med kärna, glöm inte att säga till om det innan så att folk får behålla sina tänder helt skick. Fler recept med lax hittar du här.

Laxfiléer med ugnsrostade rotsaker och pepparrotscreme

För: 4 personer
Temperatur: 225°

Laxfiléer med rostade rotsaker och honungslen pepparrotscreme

Lax:

4 laxfiléer
salt, peppar

Pepparrotscreme:

2 dl creme fraiche
2 msk finriven, färsk pepparrot
2 msk flytande honung
salt, peppar

Ugnsrostade rotsaker:

4 morötter
400g gulbetor
1 röd paprika
1 röd lök
1 grönt päron
10 vitlöksklyftor
2 citroner
1 dl svarta oliver
1/2 dl olivolja
salt

1. Rör ihop riven pepparrot med honung, creme fraiche, samt salt och peppar. Ställ svalt.

2. Skala och skär gulbetorna till klyftor. Skär moroten till stavar. Häll olja i en ugnsfast form och ha ner rotsakerna. Salta och ställ in i 15 minuter i 225°.

3. Tag ut formen, skär paprika, röd lök och päron till klyftor och blanda ner i formen. Ha ner hela vitlöksklyftor med skalet på, men skär bort bottenfästet och ta bort det fnasiga yttre skalet. Strössla ut oliver, halvera citronerna och lägg i formen med snittytan uppåt. Ställ in i ugnen i ytterligare 20-25 minuter.

4. Salta och peppra laxfiléerna, och stek upp i en god olja. Servera med pepparrotscremen och pressad, ugnsvarm citron.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.