Sommarsallad med lax, melon och smörslungad mandelpotatis

Fräsch sallad med lax

Här om dagen köpte jag en hel, färsk laxsida på 1,7 kg. Dels får man en stor bit som kan skäras som man vill, dels blir det mer ekonomiskt än att köpa styckfryst. Efter att ha fjällat laxen blev den både tre sorters gravad lax, inkokt och några laxfjärilar. I vanliga fall köper jag färdiga laxfjärilar, men att skära till egna är inget svårt. Man skär bara laxbiten rakt över, utan att skära igenom skinnet, sedan viker man ihop den så att skinnsidorna möts. På så vis får du nästan en ”riktig” laxfjäril (en riktig har ju ryggbenet ovantill).

Sommarmat som kan serveras kall

Jag har länge velat prova att ha vattenmelon i maten. På så vis blev denna sommarsallad med lax, melon och smörslungad mandelpotatis till. Det är på sistone jag har börjat gilla frukt i maten och nu tycker jag det är vansinnigt gott. Den här salladen blev också riktigt härlig – god, lätt och riktigt somrig. Tillsammans med fetaost blir det en krispig kombo med salt, sött och syrligt – precis min kopp med te.

» Här hittar du fler goda recept på sallader

Sommarsallad med lax, melon och smörslungad mandelpotatis

För: 4 personer

Sommarsallad med lax, melon och smörslungad mandelpotatis

Smörslungad dillpotatis:

500g mandelpotatis eller småpotatisar
1/2 citron
2 msk flytande smör
2 msk färsk, klippt dill
salt, peppar

Vattenmelonsallad:

70g machésallad
200g sockerärtor
1 kg vattenmelon
300g fetaost

Laxfjärilar:

4 laxfjärilar
1 msk fänkålsolja (eller vanlig olja + lite krossade fånkålsfrön)
4 msk riven parmesanost
salt, peppar, lökpulver, oregano

1. Halvera mandelpotatisarna på längden och koka dem mjuka i saltat vatten. Slå av vattnet och ha ner smör, kryddor och klippt dill i kastrullen. Lägg på locket och skaka runt.

2. Fördela ut machésallad, halverade sockerärtor, vattenmelontärningar och bitar av fetaost på tallrikarna.

3. Hetta upp en stekpanna så att den blir riktigt varm. Ha ned oljan och sedan laxfjärilarna. Krydda och stek sedan hastigt på varje sida (cirka 1-2 minuter per sida). Avsluta med att riva parmesanost på ovansidan av laxen.

4. Lägg upp potatis, sallad och sedan laxen ovanpå. Servera gärna med en klick naturell creme fraiche eller en enkel vinägrett.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.