Laxmacka med ägg, rödlök och dill

Laxsmörgås till påsk och midsommar

En härlig laxmacka med ägg, rödlök och dill är enkel och god mat som passar både till påsk, midsommar eller bara när man vill ha en god och matig macka till lunch eller middag. Exempelvis på sommaren när man vill ha något lättare och enklare att avnjuta i sommarsolen. Några typiska ingredienser till både påsk och midsommar är ju just lax och ägg, så varför inte lägga dem på en smörgås?

I min familj har vi ett stående skämt om så kallad lyxmacka, helt enkelt mackor som äts till middag och toppas med rostbiff, lax eller köttbullar. Jag och min sambo äter det väldigt sällan, men mina föräldrar desto oftare. Denna macka skulle definitivt kunna passera som en lyxmacka. Jag brukar ta två skivor rostbröd med levain och toppa med sallad, lax, ägg, majonnäs och rödlök. Vad gäller laxen kan man ta antingen kallrökt eller gravad lax. Båda funkar fint beroende på om man vill ha en rökigare smak eller inte.

Enkelt och lättlagat

Tillhör man dem som gärna vill slå sin egen majonnäs gör man så klart det. Jag brukar ta färdig på tub eftersom jag är bekväm. Vill man ha ännu mer topping är ett gott tips att lägga lite skivad avokado under äggen. Det här är verkligen en enkel och lättlagad macka som kräver minimal insats när det kommer till matlagandet. Det är bara att koka äggen och hacka löken. Sedan monterar man ihop mackorna och avnjuter till ett glas vitt vin.

» Här hittar du recept på fler goda mackor

Laxmacka med ägg, rödlök och dill

Laxmacka med ägg, rödlök och dill

För: 4 personer

6 ägg
1/2 rödlök
8 skivor rostbröd levain
smör
4–8 blad sallad
600g skivad, gravad eller kallrökt lax
0,5 dl majonnäs
salt, svartpeppar
färsk dill
citron

  • Koka äggen i cirka 6 minuter. Skala och skiva dem. Finhacka rödlöken.
  • Ta två bröd per person och bre smör på bröden. Fördela ut salladen.
  • Lägg på de skivade äggen – ett och ett halvt ägg per person. Salta och peppra ett varv och klicka ut önskad mängd majonnäs.
  • Lägg på laxen och toppa med rödlök och färsk dill. Servera med citronklyftor som man kan pressa över.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.