Laxpaj med kallrökt lax, soltorkade tomater, oliver och dill

Härlig paj med lax och ost

Ibland funderar på om paj inte är en av världens smartaste maträtter. Pajskalet kan man göra olika mjölsorter, linser eller bönor. Sedan kan man fylla den med precis vad som helst. Har man rester över är det bara att ha ner det i pajen, framför allt om det är en gryta vilket blir underbart att grädda ihop i en paj. Pajen behöver heller inte vara särskilt avancerad. Har man bara några få ingredienser hemma tar man dem. Paj är en rätt som verkligen anammat uttrycket man tager vad man haver.

Inspirerande pajrecept

Jag älskar paj och lagar det gärna och ofta. Här i bloggen hittar du både recept på glutenfri paj och recept på pajer med hemmagjord, enkel pajdeg, såväl som färdig köpedeg.

Denna laxpaj med kallrökt lax, soltorkade tomater, oliver och dill gjorde vi i slutet av sommaren. Den fick också lite italienska inslag av soltorkade tomater och oliver. Den här sommaren har vi haft riktig tur med dillen som stått sig stor och stark, och eftersom man måste ha dill lax blev det också massor av det.

Laga mat med ogräs

Det är också kul hur mycket ogräs som finns att äta i naturen. Jag tog med min mamma och en korg på promenad för att fynda blev de olika ogräs jag sett under mina jogginturer, och tillbaka med oss hem hade vi löktrav, kirskål och svinmålla. Jag är väldigt förtjust i löktrav eftersom det har en så god smak av lök. Att så här goda växter finns att plocka var som helst är en riktig lyx. Läs gärna med om ätbara blommor, ogräs, blad och skott här.

Har du inte tillgång till svinmålla, löktrav och kirskål, de blommar ju trots allt bara under våren och sommaren, då kan du byta mot vanlig spenat eller rucola som man köper i butik. En påse på 70 gram räcker. Servera pajen med en god sallad som sprinklas med balsamvinäger.

Laxpaj med kallrökt lax, soltorkade tomater, oliver och dill

För: 4 personer

Laxpaj med kallrökt lax, soltorkade tomater, oliver och dill

Pajdeg:

3 dl dinkelmjöl
100g smör
0,5 tsk salt
0,5 tsk ättika (12%)
3 msk vatten

Pajfyllnig:

400g kallrökt lax
70g blandade blad (exempelvis löktrav, kirskål och svinmålla – eller spenat)
4 salladslökar
10 bitar soltorkade tomater
1 dl gröna oliver
1 dl riven ost
1 knippe färsk dill

Stanning:

4 ägg
2 dl créme fraiche
2 msk skånsk senap
salt, peppar, vitlökspulver

1. Knåda ihop mjöl med rumsvarmt smör och salt till en smulig massa. Blanda ättika och vatten i en skål och knåda ihop med degen. Smöra en avlång ugnsform. Platta ut degen i formen och nagga botten med en gaffel. Förgrädda i 10 minuter i 175°C.

2. Strimla lax och fördela ut i pajskalet. Skär bladen till bitar, strimla salladslök och soltorkade tomater. Blanda ned i pajen med laxen och strössla ut oliver.

3. Vispa ihop ägg med creme fraiche, skånsk senap och kryddor. Slå stanningen över, riv över dill och avsluta med riven ost. Grädda i 200°C i 25 minuter.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.