Enkel laxpasta med avokado

Ät avokadon med andakt

Förr åt jag avokado varje dag. Då bestod mina frukost av ägg, avokado och keso. Idag funderar jag desto oftare på hur långa transporter det blir samt hur mycket blått vatten som går åt för att odla avocados. För den som inte vet vad blått vatten innebär så är det vatten som tas från grundvatten och vattendrag för att konstbevattna. Grönt vatten är det vatten som faller vid regn.

Det går åt stora mängder vatten för att odla avokado och tyvärr är det en av de grönsaker som orsakar vattenbrist i världen. I dag är en fjärdedel av jordens befolkning hotad av vattenbrist enligt World Resources Institute.

Enligt Water Footprint Network går det åt 1173 liter vatten i globalt genomsnitt för att odla 1 kilo avokado. Av detta är 20% grönt vatten. De senaste åren har den globala efterfrågan på avokado ökat, vilket lett till att Chiles bönder överutnyttjat grundvattnet. I provinsen Petorca i Chile nyttjar man hela 2000 liter vatten för att odla ett kilo avokados! Detta fick stor medial uppmärksamhet efter en rapport från miljöorganisationen Danwatch där man berättade hur floder torrlades på grund av de vattenslukande avokadoodlingarna. Därför äter jag avokado idag både väldigt sällan och med stor uppskattning.

Krämig pasta med lax, crème fraiche och gräslök

Nu skulle inte detta bli en pekpinne, utan bara göra dig lite uppmärksam på saker och ting som händer runt om i världen. Med andra ord är en enkel laxpasta med avocado en riktig lyxrätt att njuta av när du väl unnar dig en avokado emellanåt. Dessutom är den så himla enkel att göra eftersom du bara behöver steka löken hastigt och koka pastan. Du behöver faktiskt inte ens tillaga löken om du tycker om rå. röd lök. i så fall rekommenderar jag dock att man halverar mängden på både lök och vitlök, eftersom det även är färsk gräslök i pastan och kan bli lite väl ”lökigt”.

Visst kan man frysa gravad, kallrökt och rimmad lax

Pastan blir krämig och god tack vare en kombination av avokado och crème fraiche. Dessa samsa också med en ingrediens som passar väldigt bra med avokado, nämligen lax. I påskas handlade jag ett paket, rimmad, skivad lax som aldrig användes. Jag la in paketet i frysen innan laxen hann passera bäst och sedan plockade jag fram den när jag gjorde denna pasta någon månad senare. Frågan är alltså om man kan frysa rimmad, kallrökt och gravad lax? Jajjemen, det går alldeles utmärkt. Det är bara att stoppa in hela paketet i frysen.

Det går lika bra med kallrökt lax som med rimmad lax. Den kallrökta laxen ger lite mer smak. I denna härliga pasta använder jag den extra breda pastasorten som heter pappardelle. Självklart kan du ta vanlig tagliatelle eller någon annan pastasort du tycker om. Jag tycker dock att denna extra breda bandpasta är riktigt festlig. Servera gärna det hela med varma vitlöksbröd. Mums! Och du, vill du vara riktigt klimatsmart byter du de tre avokadona i receptet mot 3 dl svenska bondbönor.

» Här hittar du fler härliga pastarätter

Enkel laxpasta med avokado

Enkel laxpasta med avokado

För: 4 personer

1 röd lök
2 stora vitlöksklyftor
400g pappardelle
300g skivad, rimmad eller kallrökt lax
3 avokados
0,5 dl hackad gräslök
4 dl crème fraiche
salt, svartpeppar
chiliflakes

Tillbehör:

2 vitlöksbaguetter

  • Hacka röd lök och skiva vitlöken tunt. Smält smör i en liten stekpanna och ha ner rödlöken, stek den mjuk och ha sedan ner vitlöken. Låt den värmas en minut och dra sedan av stekpannan från plattan.
  • Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
  • Strimla lax, tärna avocado och hacka gräslöken.
  • Slå av vattnet från pasta och spara någon deciliter av kokvattnet i en bunke. Blanda först pastan med crème fraichen och blanda sedan försiktigt i lök, lax, avocado och gräslök. Smaka av med salt, peppar och chiliflakes, efter behag. Slå på lite av kokvattnet om du vill ha en rinnigare sås. Servera med vitlöksbröd.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.