Laxsida med kantarell-linsotto, potatisplättar och limecreme

Lax kan man aldrig få för mycket av. Det är festligt, det är nyttigt – och som mamma alltid sa, det gör dig smart. Ja man blir förstås inte smartare än man gör sig, men lax är i alla fall gott, det är en sak som är säkert.

Fler recept med linser

Salladen till den här laxen adderar härliga smaker och strukturer i form av tärnat äpple, gröna bönor och goda linser. Linser är underskattat och utmärkt att byta ut riset mot. Det finns både myter och lovord om linser – om du funderar över varför man ska äta linser kan du spana in den här posten med nio enkla recept och tips kring linser.

Enkelt, gott och med vintips

Som man kan se ovan finns detta recept även listat under Landleys Favoriter – det är nämligen ett av mina favoriter att ställa fram på middagsbordet. Det går snabbt att laga och blir otroligt gott. Dessutom finns ett vintips längst ner som rekommenderas till. Det här finns inte hos Systembolaget utan beställs direkt från leverantören. I annat fall kan man gott utgå ifrån samma druvor eller samma ursprung och spana ett efter ett liknande på systembolaget – jag tycker man kan dricka rosé året runt!

Laxsida med basilikaolja, puylinser och limecreme

För: 4 personer

Laxsida med kantarell-linsotto, potatisplättar och limecreme

Linssallad:

3 dl puylinser
100g mandel
100g lufttorkad skinka
150g haricots verts
2 röda äpplen

Limecreme:

1 lime (skal från hela, saft från 1/4)
2 dl creme fraiche
1 tsk creme balsamico
salt, peppar

Basilikaolja:

1 dl extra virgin olivolja
1/2 kruka basilika
salt

Laxsida:

900g laxsida
2 vitlöksklyftor
salt, peppar

1. Koka upp en kastrull med saltat vatten och sjud linserna på lägsta temperaturen i ca 30 minuter. Slå av vattnet och ha ner linserna i en skål. Rosta mandlar och tärnad skinka i en torr panna. Halvera haricots vertsen och koka i saltat vatten ca 5 minuter. Kärna ur och tärna äpplena. Blanda ihop linser, mandlar, skinka, bönor och äpple.

2. Zesta skalet från en lime och pressa ca 1 tsk limesaft. Rör ihop med creme fraiche, balsamico och kryddor. Ställ svalt.

3. Kör blad från en halv kruka basilika tillsammans med olivolja och lite salt.

4. Klappa in salt, peppar och pressad vitlök på ovansidan av laxen. Grilla laxen – på grillen eller i grillpanna, med skinnsidan nedåt. Servera med linssallad, limecreme och basilikaolja.

Rekommenderat vin till: Alfa Tauri (nr 79626) – 119:-


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.