Laxsida ost och bacon, vitlökssås och randig linsgratäng

Enkelt recept på hel laxsida i ugn

Laxsida är en utmärkt råvara att välja när man ska ha gäster och vill bjuda på något enkelt. Laxen sköter sig själv i ugnen och blir otroligt smakrik och saftig tack vare ost och bacon. Det passar också bra med hel laxsida i ugn oavsett årstid. Beroende på om det är sommar eller vinter kan man variera tillbehören så at de blir lättare – exempelvis en matig sallad, eller på vintern med ett rustikt mos eller ugnsrostade rotsaker.

Annorlunda och enkel mat till helg och fest

Till denna maträtt ville jag prova en ny idé jag hade och bestämde mig för att göra en gratäng med linser. Linser finns ju som bekant i olika färger och kan lätt kombineras i olika konstellationer för att få rolig färg på maten. Förutom att linser är väldigt snygga är de också rika på fibrer och mineraler. Läs mer om linser här.

Laxsida ost och bacon, vitlökssås och randig linsgratängLaxsida ost och bacon, vitlökssås och randig linsgratäng

Gratäng med linser

Verkar den randiga linsgratängen för knepig kan jag också rekommendera ett gott mos med blomkål. Linsgratängen är dock inte särskilt svår att göra. Man bara kokar linserna var för sig, varvar dem i en gratängform och slänger in i ugnen. Linsgratängen gör sig allra bäst när den lagats precis samma dag. Värmen man den dagen efter som rester faller linserna isär och gör den lite torrare och mindre tuggig.

Laxsida med ost och bacon, vitlökssås och randig linsgratäng

För: 4 personer

Randig linsgratäng

Laxsida med ost och bacon:

880g laxsida
2,5 dl riven ost
1 paket bacon
70g rucola
salt, svartpeppar

Randig linsgratäng:

3 dl röda linser
3 dl svarta belugalinser
1 zucchini
5 ägg
4 dl grädde
salt, svartpeppar, oregano

Sallad:

1/2 kruka krispsallad
10 cm gurka
150g babyplommontomater
1 lite burk majs

Vitlökssås:

2 dl creme fraiche
3 vitlöksklyftor
0,5 tsk lökpulver
salt, svartpeppar

1. Skär bort skinnet från laxsidan och lägg den på en ugnsplåt med kanter. Krydda ett varv och strössla sedan över riven ost. Ställ in i 200°C 15-20 minuter. Stek baconet, låt det svalna och skär det sedan till mindre bitar. Strössla ut rucola och baconet över laxen. Ställ in ytterligare 5 minuter.

2. Sjud linserna i saltat vatten var för sig – de röda i 10 minuter och de svarta i 15 minuter. Slå av vattnet. Hyvla zucchinin med en osthyvel. Vispa ihop ägg grädde och kryddor. Olja in en ugnsfast form och börja med ett lager röda linser. Slå på stanning och lägg på ett lager zucchiniskivor. Fortsätt med ett lager svarta linser, slå på stanning och sedan ett lager zucchiniskivor. Fortsätt så hela vägen upp och avsluta med linser överst. Grädda i 225°C i 25-30 minuter.

3. Blanda riven krispsallad med tärnad gurka, halverade babyplommontomater och majs.

4. Rör ihop creme fraiche med pressad vitlök, lökpulver samt salt och peppar.

Rekommenderat vin till: Bonterra Chardonnay (nr 16632) 135:-


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.