Laxsida i ugn med apelsin och cashewnötter

Lax i ugn till fest

Denna laxsida i ugn med apelsin och cashewnötter är ett recept min pappa brukar bjuda på. Ofta när man är på besök hos mina föräldrar bjuds det på lax. Troligtvis för att både min mamma och syster gillar lax. Själv är jag måttligt road av fisk, men med en sjysst smaksättning och goda tillbehör tycker till och med jag att fisk är intressant på tallriken.

Jag äter helst lax på sommaren. Då ska det vara grillad eller pocherad och serveras med en romsås, kokt potatis och lättkokta haricots vert. Det är riktig sommar för mig. Denna laxsida i sin tur är lite mer av en höst eller vinterrätt. Ja, den passar självklart även på våren och sommaren, men tack vare att den är lite rustikare i sin stil passar den året runt. Dessutom är den så himla enkel att laga! Den kräver inte alls många ingredienser. När den väl är inne i ugnen sköter den sig själv. Fisk behöver ju inte heller särskilt lång tid i ugnen. Så fort går den också. Perfekt bjudmat helt enkelt när man vill laga mycket till många, men ändå vill ha det festligt.

Enkelt och lättlagat

Förutom apelsinen, kommer smaksättningen på denna lax i ugn från en färdig kryddmix som innehåller sesamfrön, vitlök, senapsfrön, lite cayennepeppar och paprika samt pepparrot. Det är just pepparroten och sesamfröna som ger den distinkta smaken. Dessutom gör denna krydda laxen också ganska snygg tack vare sesamfröna. Länk till denna kryddmix hittar du nedan i receptet. Har man inte cashewnötter kan man byta mot exempelvis mandel. För att variera det hela kan man byta den ena apelsinen mot exempelvis citron. På med lite färsk dill på toppen och sedan är det klart. Servera exempelvis denna lax till ett krämigt blomkålsstomp.

» Här hittar du fler goda recept med laxsida

Laxsida i ugn med apelsin och cashewnötter

Laxsida i ugn med apelsin och cashewnötter

För: 8 personer

1 kg laxsida
2 apelsiner
salt, peppar, wasabi & sesame
3 dl cashewnötter
1 knippe färsk dill

  • Skölj och fjälla laxsidan under rinnande vatten med ett rivjärn om den har skinnet kvar.
  • Smöra en ugnsform och lägg ner laxen. Halvera och skiva apelsinerna. Krydda laxen och fördela ut apelsinen. Strössla ut cashewnötter runt om och ställ in i 200°C i 20 minuter. Ta ut laxen och riv över färsk dill.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.