Laxspett med basilikaolja och sesamfrön

Enkla spett till buffé

Laga laxspett med basilikaolja och sesamfrön nästa gång du ska bjuda på buffé, exempelvis till sommarfesten eller studentfesten. Det här är verkligen enkel mat som man kan göra mycket av. På våren och sommaren kan man med fördel grilla spetten och mingla vid grillen under tiden. Eftersom spetten också kan serveras kalla är det inga problem att göra dem i förväg.

Plockmat och buffémat är något av det bästa jag vet. Det är så gott att kunna blanda olika smaker med olika konsistenser; såser, spett, knyten – you name it. Man kanske också vill blanda olika slags protein så som fisk, kött, kyckling och vego. Då är det perfekt att komplettera med dessa fiskspett, och varför inte dessa kycklingspett?

Mat som kan förberedas

Just dessa laxspett med basilikaolja och sesamfrön är ett av de goda tillbehören vi bjöd vännerna på senast när vi hade en trevlig kväll med en massa god mat. Laxspetten kan som sagt med fördel förberedas. Antingen tillagar du dem helt och hållet, eller så lägger du in dem i kylen och plockar fram strax innan det är dags att grilla.

» Här hittar du fler recept som passar till buffén

Laxspett med basilikaolja och sesamfrön

16 spett

Laxspett med basilikaolja och sesamfrön

8 styckfrysta laxfiléer (ca 1 kg)
1/2 kruka basilika
1/4 citron
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
2 msk sesamfrön
salt, peppar
16 träspett

  • Tina laxen och dela sedan varje filé på längden. Blötlägg träspetten i ca 30 minuter.
  • Repa basilikan och lägg bladen i en skål tillsammans med olja, pressad citron, vitlök och kryddor. Kör allt till en slät smet med mixeerstav.
  • Lägg ut bakplåtspapper på en plåt. Stick in ett träspett i varje laxbit och pensla varje bit med såsen. Lägg ut på laxspetten på bakplåtspappret och strössla sesamfrön över (på alla sidor). Ställ in i ugn i 225°C i ca 20 minuter.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.