Enkla spett till buffé

Laga laxspett med basilikaolja och sesamfrön nästa gång du ska bjuda på buffé. Plockmat och buffémat är något av det bästa jag vet. Det är så gott att kunna blanda olika smaker med olika konsistenser. Såser, spett, knyten – you name it. Här är några av guldkornen från då vi bjöd in vännerna på en trevlig kväll med en massa god mat.

Spett som kan förberedas

Laxspetten kan med fördel förberedas, läggas in i kylen och sedan plockas fram strax innan det är dags att grilla. De behöver å andra sidan inte serveras varma så man kan också göra dem klara helt i förväg.

Laxspett med basilikaolja och sesamfrön

16 spett

Laxspett med basilikaolja och sesamfrön

8 styckfrysta laxfiléer (ca 1 kg)
1/2 kruka basilika
1/4 citron
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
2 msk sesamfrön
salt, peppar
16 träspett

1. Tina laxen och dela sedan varje filé på längden. Blötlägg träspetten i ca 30 minuter.

2. Repa basilikan och lägg bladen i en skål tillsammans med olja, pressad citron, vitlök och kryddor. Kör allt till en slät smet med mixeerstav.

3. Lägg ut bakplåtspapper på en plåt. Strick in ett träspett i varje laxbit och pensla varje bit med såsen. Lägg ut på laxspetten på bakplåtspappret och strössla sesamfrön över (på alla sidor). Ställ in i ugn i 225° i ca 20 minuter.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.