Laxtacos med pulled salmon, pico de gallo och vitlökssås

Hur äter du helst dina tacos?

Jag älskar tacos och vi äter det ofta hemma hos oss på fredagar framför tv:n. Tacos är utmärkt tv-mat som är mer socialt än en färdig middag eftersom man kan plocka ihop sina tacos av de olika tillbehören. Till tacosen spisar vi gärna något roligt underhållningsprogram som Idol eller Let’s Dance.

Pulled SalmonTänk så många sätt tacos kan varieras på. Man kan servera dem på klassiskt ”svenne banan-vis” och göra tacos med köttfärs, man kan göra vegetariska tacos, servera tacosen med kyckling eller välja fisk, som i dessa laxtacos med pulled salmon, pico de gallo och vitlökssås.

Tacos med lax

Pulled salmon är samma sak som pulled pork, det vill säga när – oftast köttet –  tillagas i ugn och sedan trasas och blandas med kryddor. Till pulled salmon väljer man lax istället för fläskkött. Eftersom det är lax går det fort att tillaga till skillnad från kött som brukar behöva ett par timmar.

Laxen blir kryddig och mjäll och perfekt att servera till en frisk Pico de Gallo, syrlig picklad rödlök samt en krämig vitlökssås. Utöver det blir laxen kanon till mango, gurka, avocado och färsk koriander. Allt serveras med tacoskal eller i mjuka tortillabröd – vilket man känner för. Alla dessa goda tillbehör hittar du recepten på nedan.

Glutenfria tacos

Ibland vill man göra maten i förväg och jag tycker absolut att laxen passar för det. Värm den i så fall i micron och spruta lite vatten över den innan den värms på så den inte blir torr. Pico de gallon kan man också göra innan och förvara i kylen. Skippar du tortillabröden, byter mot glutenfria tortillabröd eller väljer tacoskal blir rätten glutenfri.

» Här hittar du fler recept på olika sorters tacos

Laxtacos med pulled salmon, pico de gallo och vitlökssås

För: 4-6 personer

Laxtacos med pulled salmon, pico de gallo och vitlökssås

Pulled salmon:

800g lax med skinn
spraysmör
rökt paprikapulver, achochilipulver, vitlökspulver, spiskummin
salt, peppar

Pico de Gallo:

1 silverlök
1 färsk jalapeño
2 tomater
1/2 kruka färsk koriander
1/2 lime
salt

Picklad rödlök:

1 stor rödlök
3 dl vatten
0,5 dl strösocker
1 tsk salt
2 msk ättika

Vitlökssås:

2 vitlöksklyftor
smör
2 dl creme fraiche
salt

Övriga tillbehör:

1 mango
2 avocado
20 cm gurka
1 paket minitortillas och/eller tacoscal
150g fetaost

1. Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsform och lägg i laxen med skinnsidan nedåt. Spraya över smör och krydda ordentligt. Ställ in i 200°C i 20-30 minuter.

2. Finhacka silverlök och jalapeño. Kärna ur tomaterna och finhacka dem. Blanda lök och tomat med hackad koriander. Press över lime och dra öven lite salt.

3. Skala och skiva rödlöken. Koka upp vatten med socker, salt och ättika. Rör om tills det löst upp sig och ta kastrullen från plattan. Lägg ner lökskivorna och låt dem ligga i den avsvalnande lagen i cirka 1-2 timmar.

4. Pressa vitlöken i en skål och ha på lite smör. Kör i micron i 30 sekunder på full effekt. Rör ihop vitlöken med creme fraiche. Smaka av med lite salt.

5. Tärna mango och avocado. Fintärna gurkan. Blanda allt i en skål. Servera i små tortillabröd med smulad fetaost över.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.