Leverpastejsnittar med glöggkokt rödkål

Svinn-smart och bra för klimatet

Jag skulle vilka påstå att laga mat på rester är lite av min specialité. Hemma hos oss förekommer i stort sett inget matsvinn alls – det gör ont i mig när jag måste slänga mat. Vi använder frysen flitigt när råvaror är på väg att passera bäst före. Vi ser också alltid till att använda så mycket som möjligt av råvarorna – exempelvis slänger många blasten på grönsakerna helt i onödan! Mycket går också att koka buljong och soppa på. Av det som blir över eller börjar se trött ut kan man svänga ihop soppor, gratänger och grytor. Där märks det nämligen inte lika tydligt om råvarorna är på sista versen.

Hur äter man klimatsmart?

När det kommer till julrester är det en klassiker att få över både chark och grönt. Många slänger dessa eller äter kanske julmat en eller två gånger till efter julaftonen. På något vis hamnar ändå mycket av resterna till slut i sopen hos många. Varför inte använda dem till helt nya rätter istället?

Att ordna fest med rest är enklare än man kan tro. Nu talar jag förstås om de rester som ofta blir kvar från julbordet som passar bra att ge nytt liv i nya rätter – som dessa leverpastejsnittar med glöggkokt rödkål. Det är också klimatsmart.

Om matsvinn var ett land skulle det vara världens tredje största utsläppare av klimatgaser efter USA och Kina (Källa: WRAP)

Julstroganoff med julskinka, julkorv och pastaDet pratas mycket om klimatet idag och det faktum att många i den yngre generationen har klimatångest. Visst finns det en hel del man kan göra åt saken. Äter man kött bör man välja svenskt kött. Detta är mer klimatsmart än importerat kött tack vare att djuren mår bra, att man slipper långa transportsträckor samt att de svenska djuren får bra foder som bättre för klimatet. Man kan också välja styckningsdetaljer som är lite annorlunda – inte alltid bara de ”finare” detaljerna. Nose-to-tail är en bra tanke när det kommer till att ta tillvara på hela djuret vilket minskar svinn redan i butik. Dessutom är enligt min mening en ryggbiff så mycket roligare att bjuda på än oxfilé.

Bjud in till fest med rest

Av julresterna kan man göra nya festliga nyårssnittar – för man måste faktiskt inte äta sina rester på det ursprungliga viset. Pimpa upp dem och bjud på dem som festliga nyårssnittar istället. Förutom receptet nedan har jag också tagit fram tre ytterligare recept som låter dig ordna fest med rest samt tre recept på enkel och god vardagsmat. Du hittar dem hos Svenskt Kött. Kolla också in detta vardagsrecept på julstroganoff med julskinka, julkorv och pasta som också låter dig ta vara på julresterna på ett smart vis.

Leverpastejsnittar med glöggkokt rödkål

Leverpastejsnittar med glöggkokt rödkål

22 stycken

Glöggkokt rödkål:

2 dl färdig rödkål från julbordet
0,5 dl glögg
salt
1/4 rödlök

Övriga tillbehör:

15 mindre blad grönkål (ca 25g)
3-5 dl matolja, ex varmpressad rapsolja
250g skivbar leverpastej (11 skivor som delas på hälften)

  • Om du använder färdigt rödkål: Ha ner den överblivna rödkålen i en stekpanna och slå på glögg. Låt den steka in. Skär rödlöken till en kvart och skiva kvarten. Ha ner löken i stekpannan och låt den stekas med någon minut på slutet. Låt svalna.
  • Skär grönkålen till lagom stora blad som är anpassade till storleken på leverpastejen. Skölj dem och se till att de är riktigt torra. Hetta upp oljan i en kastrull till cirka 140 grader – det får inte vara för varmt, då bränns grönkålen.
  • Ha ner några blad av grönkålen i taget och var redo med locket – det brukar sprätta rätt duktigt även om grönkålen är torr. Fritera grönkålen i 1-2 minuter tills de börjar få en mörkgrön färg och ”stelna”. Håll ett öga så de inte börjar bli bruna, då har de gått för länge. Lyft ur grönkålschipsen med en stekpincett och låt dem rinna av på papper.
  • Skiva leverpastejen i 11 skivor och halvera dem på mitten. Lägg på ett grönkålsblad på varje leverpastejbit och klicka på lite glöggkokt rödkål.

Receptet på leverpastejsnittar med glöggkokt rödkål är ett sponsrat samarbete med Svenskt Kött.

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.