Libanesiska järpar med grönsakscouscous, hummus och sval sås

Gott recept med annorlunda smaker

Så här efter all julmat kan det kännas skönt med något lättlagat och som inte har med julen att göra. Oljan som är i järparna går att köpas från Foglia. Den är fantastiskt god och är smaksatt med apelsin. Under julen har jag haft den i allt möjligt – från mjuka kakor till dressingar och röror.

Glutenfritt alternativ

Variera gärna järparna med exempelvis lammfärs – det passar riktigt bra smakmässigt. Vill du ha det glutenfritt kan man byta ströbrödet mot glutenfritt mjöl eller bönor. Couscousen kan man byta mot quinoa.

Libanesiska järpar med grönsakscouscous, hummus och sval sås

För: 4 personer

Järpar

Grönsakscouscous:

2 dl couscous
4,5 dl vatten
1 msk olivolja
2 morötter
1/2 zucchini
salt, peppar

Järpar med apelsin:

2 ägg
1 dl ströbröd
1 vitlöksklyfta
2 msk apelsinolja
600g köttfärs
salt, peppar, chiliflagor

Sval sås:

4 dl turkisk yoghurt
1/2 citron
2 msk hackad, färsk mynta
salt, peppar

Fetaosthummus:

1 burk kikärtor
75g fetaost
4 msk olivolja
0,5-1 dl vatten
1 vitlöksklyfta
salt, peppar, koriander, spiskummin

1. Koka upp vatten i en kastrull och ha ner salt och olja. När vattnet kokat upp, tag kastrullen från plattan och ha ner couscousen. Skiva upp morötter och zucchini och rör ner i couscousen. Låt svälla under lock ca 10 minuter och fluffa sedan upp coucousen med en gaffel.

2. Rör ihop ägg, ströbröd, pressad vitlök och apelsinolja med köttfärs och kryddor. Forma till avlånga rullar och stek i apelsinolja.

3. Ha ner kikärtor, fetaost, olivolja, vatten och pressad vitlök i en mixer. Kör till en slät smet och späd eventuellt med mer vatten. Smaka av med kryddor.

4. Rör ihop yoghurt med pressad citron och hackad mynta. Smaka av med lite salt och peppar.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.