Lime- och ananasribs med krämig bönsallad

Svenskt kött, slakt och miljö

Tänk vad många går runt och tror en massa felaktiga saker. Man kanske hör något i förbifarten, kollar inte upp fakta, och sedan är det kört. En av de saker som det råder stor okunskap om är valet av kött och varför man ska välja svenskt kött.

Det var nyligen jag läste ett inlägg på Facebook där någon sa att folk skulle sluta använda våra stackars svenska bönder som ett argument för att välja svenskt kött. Om vi bara skulle tänka på den svenska industrin borde alla köra runt i Volvo…

Jag tyckte att det var ett ganska roligt argument, för han har ju på sätt och vis rätt. Å andra sidan handlar valet av svenskt kött om så mycket mer.

Därför ska du välja svenskt kött

  • Friskt kött utan onödig antibiotika. Svenska djur är fria från salmonella och antibiotikaresistenta bakterier. Det beror bland annat på det svenska klimatet och man i Sverige en mindre mängd djur som är utspridda på stor yta. I Sverige har vi också en världsberömd kontroll som utförs i alla led från producent till konsument. Exempelvis testas alla grisar som går till slakt mot trikiner.
  • Mindre antibiotika. I Sverige har vi en lång tradition av förebyggande hälsoarbete vilket ger friskare djur som behöver mindre medicin. Det betyder till exempel att djuren inte fått antibiotika i förebyggande syfte. Dessutom får man inte behandla djur med antibiotika om det inte redan är sjuka. I Danmark och på Irland får man däremot ge djuren antibiotika i förebyggande syfte. Det är förstås negativt eftersom bakterier blir resistenta. När djur medicineras får även vi människor i oss antibiotikan via köttet. Det innebär att även vi blir resistenta och att vaccin inte hjälper när vi väl behöver det.
  • Bättre kvalitet. Eftersom svenskt kött är friskt och fritt från sjukdomar behöver man inte tillaga det till en lika hög innertemperatur. Torrt och sönderlagat kött är något av det tråkigaste som finns, men väljer man svenskt kan man avsluta tillagningen tidigare utan att oroa sig för att bli sjuk. Alltså är inte rosa fläskkött något att oroa sig för. Det är annat än vad man kan säga om importerat, antibiotikaladdat kött.
  • Svenska djur behandlas rätt. Du har kanske hört om danska grisar som tjudras i sina trånga spiltor för att inte ligga på griskultingarna så de dör? I Sverige gäller djurskyddslagen och strikta regler för hur köttdjursuppfödning och slakt får gå till. Genom att välja svenskt kött kan man vara säker på att djuret har mått bra. I andra länder finns inte dessa lagar. Därför är också orsaken till varför utländskt kött är billigare – det är på helt andra villkor.
  • Mindre utsläpp. Forskning vid Sveriges Lantbruksuniversitet visar att metangasutsläppen är lägre i Sverige än i Brasilien. Det betyder att om man köper svenskt kött minskar man sitt bidrag till växthuseffekten. Att frakta köttet hit från övriga världen leder också till onödiga utsläpp.
  • Öppna, växtrika landskap. Den svenska djuruppfödningen gör att de svenska landskapen hålls öppna och inte växer igen. I Sverige betar cirka 85% av alla får och nötkreatur ute under sommarhalvåret. De betande djuren är viktiga för den biologiska mångfalden då det är en del i av ett hållbart jordbruk där betesområdena bidrar till en mångfald av växter, fåglar och insekter. Djuren mår bra av att gå i det fria och naturen följer ett naturligt kretslopp.
  • Gynnar svenska bönder. Genom att handla svenskt kött och charkuterier skapas fler arbetstillfällen på den svenska marknaden. Svenskt kött är lokalproducerat vilket bidrar till en levande svensk landsbygd och jobb till fler.

Märkningen Svenskt kött

Det finns många symboler som är vilseledande när det kommer till märkning av kött. Bland annat märkningar där köttet exempelvis är importerat men har paketerats i Sverige. Märket Svenskt kött visar att köttet i produkten kommer från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige. Produkten är även förädlad och förpackad i Sverige. Håll utkik efter den. Läs gärna mer på Svenskt kött.

Castelforte Ripasso (5352)Ananas och citrusLime- och ananasribs med krämig bönsallad

Lime- och ananasribs med krämig bönsallad

För: 4 personer
Tid: i slökokare 4-5 timmar på lägsta temperaturen

Lime- och ananasribs med krämig bönsallad

Ribs:

2 röda lökar
4 vitlöksklyftor
1 msk liquid smoke
1 msk sambal oelek
1 lime
1 burk ananasringar (227g)
5-10 dl vatten
salt, peppar
600-800g ribs av fläskkött

Glaze:

0,5 dl rapsolja
1 lime
4 msk socker

Krämig lins- och bönsallad:

2 dl puylinser
200g gröna, frysta sojabönor
1 burk kidneybönor
2 dl creme fraiche
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar

Sallad:

45g rucola
1 knippe rädisblad
1 dl solrosfrön
250g cocktailtomater

Tillbehör:

2 majskolvar
1 paket kryddig korv (300g), exempelvis Scan Tellicherry pepper

1. Hacka rödlök och vitlök och ha ner i slökokaren tillsammans med liquid smoke och sambal oelek. Slå på ananasspadet och ha ner hackad ananas och saft från en lime. Salta och peppra. Lägg ner ribsen och kör slökokaren i 4-5 timmar på lägsta läget.

2. Sjud linserna i saltat vatten ca 25 minuter. Tina sojabönorna och skölj kidneybönorna. Blanda ihop linser och bönor tillsammans med creme fraiche, vinäger och kryddor.

3. Skölj rucola och rädisblad. Rosta solrosfröna i lite olja i en stekpanna. Blanda sallad och solrosfrön med halverade cocktailtomater.

4. Lyft ur köttet ur slökokaren och sila av buljongen. Kör avsilet i en mixer och blanda ihop med olja, socker och pressad lime. Grilla ribs, korv och majskolvar. Pensla köttet med glazen.

Rekommenderat vin till: Castelforte Ripasso (5352) 89:-


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.