Lax med lime, ingefära och pepparrotscreme

Citrus och ingefära är två riktigt bra smaker att välja till fisk – framför allt till lax. Att låta fisken ligga och marinera i det, eller helt enkelt pensla den med det, blir jättegott. Fisk innehåller ju som bekant nyttiga fettsyror och är ett bra val om man tränar.

Hemma hos oss äter vi ganska mycket fisk – mer idag än förr. Tidigare hade jag svårt för fisk, jag tyckte att det smakade för mycket ”fisk”. Det kan låta konstigt, men jag vill att fisken ska ha en god kryddning som tar bort de unkna tonerna. Därför är jag alltid framme med kryddkaret och strösslar diverse örter och annat över. Kanske var det också det som fick min sambo att börja äta fisk, för han var likadan.

Lime- och ingefärsmarinerade laxkuber med rotselleriterrin och pepparrotscreme

Lättlagad träningsmat med lax

Den här rätten är den perfekta starten på helgen. Den går lätt att tillreda och är trevlig att sitta och mumsa på till fredags-tv:n. Har man silikonformar till terrinen går det lekande lätt. Just silikonformar är enkla att smidiga att använda sig av. Innehållet lossnar lätt och är enkel att få ut ur formen. Dessutom går de att köra i diskmaskinen och tar inte så mycket plats eftersom de går att vika ihop.

Jag har köpt mina hos H.W. Larsen. Frakten är lite högre, men eftersom de har så mycket prylar man vill ha kan man lika gärna slå till på lite extra grejer. Trevlig helg gott folk, och hoppas det smakar!

Lax med lime, ingefära och pepparrotscreme

För: 4-6 personer

Lax med lime, ingefära och pepparrotscreme

Lime- och ingefärsmarinerad lax:

4 styckfrysta laxfiléer
2 msk riven ingefära
1 lime
1 msk olivolja
3 msk svart sesamfrö
salt, peppar, vitlökspulver, chilipulver

Rotselleriterrin

:

300g rotselleri
2 ägg
0,5 dl creme fraiche (34%)
1 vitlöksklyfta
salt, peppar

Pepparrotscreme:

1 dl creme fraiche (34%)
1 tsk soja
1/2 msk riven pepparrot
salt, peppar

Övriga tillbehör:

45g rucola (1/2 påse)
1 avocado

1. Skölj laxen och torka den med hushållspapper. Riv ingefära och rör ihop med limesaft och olja. Rada upp laxfiléerna i en form och ringla marinaden över. Krydda, vänd runt laxen i marinaden och låt ligga ca 1 timme och marinera.

2. Skala och dela rotsellerin mindre bitar. Koka den mjuk med lite salt och slå sedan av vattnet och kör till en slät smet med mixerstav. Rör ihop creme fraiche, ägg, pressad vitlök och kryddor tillsammans med rotselleripurén. Klicka i röran i ugnsfasta formar (gärna i silikon) och ställ in i 225°C i cirka 30-40 minuter.

3. Skär varje laxbit till 4 stycken kuber och trä upp på metallspett. Strössla sesamfrön över och ställ in i cirka 15 minuter i 200°C.

4. Rör ihop creme fraichen med soja, riven pepparrot och kryddor. Låt stå svalt ca 10 minuter innan servering. Servera med skivad avocado och rucola.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.