Den här veckan bestämde jag mig för att laga mer husmanskost. De recepten jag har uppfunnit på sistone har varit lyxiga och goda, men gemene man äter oftast inte sånt i veckorna – även om jag tycker att man borde unna sig lite vardagslyx lite oftare. Jag har länge velat panera morötter, så idag var dagen då det fick ske.

Panerade morötter – yum!

Att panera morötter är inte svårare än något annat. Se till att morötterna är helt torra när de vänds runt i ägget så är det inga problem, annars fäster inte paneringen lika bra på moroten.

Vanligt ströbröd är knepigt att panera hårda råvaror i och lämpar sig bättre för exempelvis kött, fisk eller fågel. Dock finns en fiffig lösning som heter pankoströbröd.

Pankoströbröd

Pankoströbröd kallas även för japanskt ströbröd eftersom det är vanligt förekommande i asien. Istället för små smulor är pankoströbröder skuret i större flagor. Det gör att det suger i sig mer olja och man får en fluffigare panering. Det är inte längre svårt att få tag i det här ströbrödet utan går att hitta i välsorterade butiker. Vill du läsa mer om pankoströbröd och andra paneringar kan du kika här.

Efter att ha cyklat två mil under lunchen kände jag att det var dags att göra något flottigt, därför bestämde jag mig för att fritera morötterna. Tillsammans med ugnsfisken som toppas med färsk lime och basilika, samt den här underbara kryddblandningen för sallad ifrån Foglia (som bland annat innehåller toskanska örter, gräslök, vitlök mm) blir det en riktigt mumsig middag som påminner mycket om Fish and Chips. Det låter klurigare än vad det där att laga denna rätt, men om du provar så lovar jag att du inte blir besviken.

Limefisk med panerade morötter, ångkokt blomkål och rustik äppelremoulad

För: 4 personer
Temperatur: 225°

Panerade morötter:
1 knippe morötter
1 ägg
4 dl pankoströbröd
7 dl olja
salt

Fisk:
4 filéer av vit fisk (ex. alaska pollock)
2 msk hackad, färsk basilika
2 msk foglia kryddblandning för sallad
3 limefrukter
salt, peppar

Äppelremoulad:
3 msk hackad, inlagd gurka
2 msk kapris
1/2 rött äpple
2 dl creme fraiche
salt, peppar, curry

200g blomkål

1. Gnugga morötterna rena och klipp av blasten så att bara en liten kvist på några centimeter blir kvar. Låt rinna av så att de blir helt torra.

2. Vispa ihop ägg och salt på en tallrik och häll upp pankoströbröd på en annan. Vänd runt morötterna i ägget, rada upp alla morötterna i ströbrödet och strössla även ett lager ovanpå. Vänd runt morötterna så att alla får ett täckande lager. Häll upp oljan i en vid panna så att det blir ungefär 1 cm djupt. Hetta upp oljan, lägg i morötterna och fritera. Strössla med ströbröd över morötterna då du vänt dem så får du ett tjockt lager med panering. När paneringen är fint brun är de klara (ca 10 minuter). Lägg upp på ett hushållspapper och låt rinna av.

3. Ringla smör i en ugnsfast form och lägg upp fiskbitarna på det. Finhacka basilika och riv skalet ifrån en lime. Rör ihop limeskal med saften ifrån en halv lime, basilikan, flytande smör och kryddmixen. Bred ett tjock lager ovanpå varje fiskbit. Skiva upp de två resterande limen och fördela ut ovanpå fiskarna. Ställ in i ca 20 minuter i 225°.

4. Dela blomkålet till mindre träd och ångkoka i ca 10 minuter med lite salt.

5. Hacka gurka och kapris, och riv äpplet på de minsta hålen på ett rivjärn. Rör ihop allt med creme fraiche och kryddor.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.