Enkel sommarmat till middagen
Tänk dig en god bönsallad, toppad med stekt lime och saftig kyckling. Det är verkligen jättegott och perfekt att servera på våren eller sommaren då man vill ha lite lättare mat. När man steker lime får den en härligt söt smak som blir ljuvlig i allehanda anrättningar. Har du inte provat innan är det absolut något att testa.
Den här goda middagen passar att laga både på grillen och i en grillpanna. Har du inte tillgång till en grill – eller om säsongen inte tillåter, då tillagar du helt enkelt både kyckling och lime i en helt vanlig grillpanna – du vet en stekpanna med ränder i.
Limekyckling med goda smaker
Kyckling med lime, chili och bönsallad är en smidig maträtt som går snabbt att laga. I min värld är det ett riktigt plus när man har ont om tid i veckorna – då har jag nämligen varken tid eller ork att stå och greja för länge. Den här rätten är för övrigt både glutenfri och hälsosam tack vare en stor laddning grönsaker, mineralrika kikärtor samt kyckling som är ett magrare kött. är du osäker på om kycklingen är klar skär du antingen ett snitt i köttet och kontrollerar att vätskan är klar eller gyllene. Är vätskan mörkt rosa är den inte klar. Man kan förstås också använda en stektermometer och kontrollera innertemperaturen.
Eftersom det här ändå är en ganska festlig maträtt tycker jag den passar precis lika bra till fest som vardagsmat. Tack vare att dne är så enkel att laga funkar den också fint när man har många gäster. Servera förslagsvis med ett svalt glas rosévin.
» Ännu fler härliga sommarrätter hittar du här
Kyckling med lime, chili och bönsallad
Limekyckling:
1/2 röd chili
4 kycklingfiléer
1 vitlöksklyfta
salt, peppar, persillade
2 limefrukter
Bönröra:
1/2 röd lök
2 morötter
1 burk kikärtor
1 burk svarta bönor
3 msk sweet chilisås
1 vitlöksklyfta
Bönsallad:
70g rucola
60g påläggssalami
150g majs
1 msk äppelcidervinäger
Tillbehör:
creme fraiche
1. Kärna ur och hacka chilinfrukten. Ansa kycklingfiléerna och hetta upp en grillpanna med smör. Pressa i en vitlöksklyfta och lägg i kycklingfiléerna hela. Krydda. Dela limen på mitten. Pressa lite saft över kycklingfiléerna och lägg i limehalvorna med snittytan nedåt, mot slutet av stektiden.
2. Klyfta rödlöken och skär moroten till tjocka skivor. Skölj kikärtor och svarta bönor. Ha ner allt i en kastrull tillsammans med sweet chilisås, salt och en pressad vitlöksklyfta. Låt stå under lock cirka 10 minter på mediumvärme.
3. Skölj rucola, skär påläggssalamin i 4 bitar och fördela ut allt över tallrikarna. Strössla över avrunnen majs ringla lite äppelcidervinäger över. Fyll på med bönröran och lägg sedan kycklingfilén ovanpå. Dekorera med limehalvan och en klick creme fraiche.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.