Lindade, svampfyllda köttfärsbiffar med pumpa- och sharonchutney, citronrostade rotsaker, sremska och vitlökssås

Höstmys och höstmat

Jag tycker inte om mörkret som hösten innebär. Man drar om klockan till vintertid – och plupp – så vart det natt. Ångesten är total när man är ute och går vid tre och så är det kolsvart… Men eftersom man inte blir gladare av att gå och tänka på allt det negativa så bör man ta sig en funderare över allt mysigt det faktiskt också innebär. Man kan tända levande ljus (kanske några doftljus?), gosa in sig i en mysig pläd, umgås med vänner och spela sällskapsspel – och förstås laga god mat på alla de höstfrukter som skördas och fyller våra butiker till bredden.

Köttfärsbiffar på annorlunda vis

På sommaren vill i alla fall jag spendera så mycket tid som bara går utomhus, men så här på hösten och vintern så har man en riktigt god ursäkt att slippa gå ut. Hösten har ju också några högtider som man kan passa på att göra något skojigt till. Först kommer kräftsäsongen. Traditionsenligt bör man hinka i sig starksprit och pilla med kräftor. Eller? Ja, egentligen kan man lika gärna leka loss i köket och laga en god kräftsoppa, en kräftpaj eller en mustig skaldjursgryta. Det är ju ett ypperligt tillfälle att hitta på nya anrättningar.

Festlig mat till Halloween

Efter det kommer halloween. Måhända en importerad tradition där pumpa och kalkon har stort fokus, men precis lika trevlig för det. Själv lagar jag mycket med pumpa mellan halloween och alla helgona. Det går att få tag i flera olika pumpasorter till bra pris i butikerna, och oj vilka goda rätter man kan få till. Pumpa är ju sött och gott och påminner till viss del om zucchini och även nätmelon. Och det ÄR faktiskt inte knepigare att använda sig av pumpa än någon annan grönsak eller frukt. Det är bara att skala och se till att den får tillräckligt med tid så att den inte blir för hård.

Laga mat med pumpa

Min plan var i år att testa med vanlig ”halloween-pumpa”. De flesta brukar ju skära ut roliga ansikten och sätta ett ljus i pumpan, men det var en överraskning för mig att man faktiskt kunde äta dem. Då jag trots allt inte skulle ha så mycket pumpa till mina planerade rätter så blev det ändå muscatpumpa i år igen. Den kännetecknas av att den är grå-matt, ser lite dammig ut och är lite tillplattad i sitt format. Supergod och söt och går ofta att köpa som delad vilket är bra om man inte vill ha så mycket. Testa, som här i en god pumpa- och sharonchutney. Den här rätten blev mums!

» Fler recept med pumpa hittar du här.

Svampfyllda köttfärsbiffar med korv och pumpachutney

För: 4 personer
Temperatur: 225C°

Svampfyllda köttfärsbiffar med korv och pumpachutney

Vitlökssås:

2 vitlöksklyftor
1 msk smör
2 dl gräddfil
1/2 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar

Chutney med pumpa och sharonfrukt:

1 msk smör
1/2 gul lök
400g pumpa (muscat)
1 dl vatten
1 persimon eller 2 sharonfrukter
3 dl vitt vin
socker, salt, peppar, oregano

Citrusrostade rotsaker:

3 morötter
2 palsternackor
100g rotselleri
1/2 citron
salt, peppar, timjan

Köttfärsbiffar med svamp:

3 ägg
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
150g stekt blandsvamp
1 dl riven ost
500g köttfärs
salt, peppar, oregano
4 skivor lufttorkad skinka
2 kryddiga korvar, ex sremska eller chorizo

1. Hetta upp en kastrull med smör. Sänk värmen, pressa i vitlöken och rör ihop med smöret. Låt steka under omrörning i ca 1 minut. Häll ner vitlöken i en skål och rör ihop med resten av ingredienserna. Låt stå i kylen en timma innan så att såsen hinner tjockna.

2. Skär bort skalet på pumpan och skär köttet till tärningar. Hetta upp en kastrull med smör och ha i hackad gul lök som får mjukna. Ha ner pumpatärningarna och häll på vatten. Låt puttra ca 5 minuter. Ha sedan ner uppskuren persimon och häll på vinet och krydda. Låt puttra på låg värme under lock i ca 40 minuter. Rör om då och då.

3. Skala och skär rotsakerna till stavar. Lägg ut i en ugnsfast form och pressa citron över och krydda. Ställ in i 200° i 20 minuter. Ställ sedan om till högsta värme och grillfunktion och rosta till de är klara.

4. Blanda ägg, hackad lök och vitlök med svamp, köttfärs, riven ost och kryddor. Knåda ihop allt och forma till fyra stycken lite högre biffar. Stek i smör ca 1 minut per sida. Låt svalna och linda sedan in varje biff i lufttorkad skinka. Stek till de är klara.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Svampfyllda köttfärsbiffar med korv och pumpachutney är en underbar rätt fullproppad med goda smaker.