Köttfärssnurror med stomp och picklad gurka

Laga något annorlunda

För inte så länge sedan var det kanelbullens dag. Det fick mig att fundera. Kanelbullar är hur gott som helst, men när allt kommer till kritan måste man nästan jogga några extra minuter på gymet för att inte själv sluta som en bulle (enligt Kristers skit-in-skit-ut-princip). Alltså, varför inte göra en annorlunda kanelbulle – utan pärlsocker, och ja, varför inte utan deg?

När jag väl får en idé i huvudet är den svår att bli av med. Ofta poppar de upp när jag är på gymet (och försöker fokusera på något trevliga än träning) eller precis innan jag ska sova. Alltså växte på så vis dessa knasiga ”köttbullar” fram när jag låg i sängen och rullade tummarna i väntan på John Blund skulle infinna sig.

Hundlorvar?

Picklad gurka

Vardagsmat med köttfärs

Principen är densamma som när man gör vanliga järpar eller köttbullar – men istället för tråkiga korvar eller bollar formar man dessa till en lång korv som sedan snurras ihop till en typisk kanelbulle. Hur mycket roligare blir inte vardagsmat i en ny, annorlunda form?

Precis som kanelbullar har olika smak och fyllning har även dessa en god vilttouch tack vare av nykokta lingon och färsk rosmarin. Det är faktiskt inte svårare än det låter. Har man inte tillgång till nyplockade lingon finns frysta att köpa. Utgår man ifrån lingon på burk är rårörda att föredra.

Rolig mat för barn

Har du förmånen att ha ungar i kiss-och-bajs-åldern hemma är detta ett ypperligt tillfälle att driva med de små liven och påstå att det är hundbajskorvar som serveras. Jag informerade min sambo att det var det och vi fnissade oss igenom hela måltiden – barnsliga som vi är… Nåväl, det blev i alla fall skitgott :)

Köttfärssnurror med stomp och picklad gurka

För: 4 personer

Lingonfyllda köttfärssnurror med rotstomp och picklad gurka

Picklad gurka:

5 dl vatten
4 msk äppelcidervinäger
1 msk råsocker
1 tsk salt
1 gurka

Rårörda lingon:

3 dl frysta lingon
3 msk råsocker

Lingonfyllda köttfärsnurror:

1 ägg
1 dl ströbröd
1/2 gul lök
3 msk hackad, färsk rosmarin
700g köttfärs
1 dl rårörda lingon (ovan)
salt, peppar

Rotsaksstomp:

4 morötter
400g kålrot
1 dl creme fraiche
salt, peppar

1. Koka upp en kastrull med vatten, salt, socker och vinäger. När rocker och salt löst upp sig, tag av kastrullen och låt innehållet svalna. Tunnskiva gurkan, förslagsvis på en mandolin eller med osthyvel. Ha ner i en skål och slå över den kalla lagen. Låt ligga några timmar i kylen.

2. Tina de frysta lingonen under omrörning i en kastrull. Strö över sockret och låt sjuda på låg värme under ca 15 minuter. När vätskan reducerats är det klart.

3. Skala och hacka morot och kålrot till mindre bitar. Koka mjukt i saltat vatten. Slå av vattnet, mosa med en potatismosare och rör sedan i creme fraiche och kryddor.

4. Vispa ihop ägg och ströbröd med riven lök, hackad rosmarin kryddor. Låt svälla några minuter, rör sedan ner köttfärs och avsluta med att försiktigt blanda i 1 deciliter av lingonen. Rulla ut köttfärsen till korvar och snurra sedan ihop till en kanelbulle. Om köttfärsen är klistrig går det enklare om man använder plasthandskar när man rullar dem. Stek i smör och dekorera sedan med en rosmarinkvist i mitten av snurrorna.

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.