Lingonsylt utan socker

Så gör man egen lingonsylt

Sylt är gott till mycket – pannbiffar, gröten eller till blodpuddingen. Visst kan man springa ut och köpa en burk, dock blir sylten så himla mycket godare när man gör den själv. Att göra egen sylt är inte det minsta svårt och allt du behöver är fyra ingredienser; bär, vatten, citron och socker. Man kan även tillsätta konserveringsmedel, men jag gör min utan. Ser man till att ha väl rengjorda burkar är det inga problem att få sylten att hålla. Man kan faktiskt också frysa sylten.

Lingonsylt utan socker, med stevia

Denna lingonsylt utan socker gjorde jag som ett experiment för att jag tycker det är så mycket socker i köpta produkter. Istället för socker använde jag sötningsmedlet stevia. Stevia kommer från en växt och är extremt söt. Just därför behöver man ta så lite av det. Personligen tycker jag att stevia passar bäst i saker som värms upp. I kalla anrättningar blir den väldigt påträngande och syntetisk. Jag har exempelvis provat att göra chokladbollar med stevia, och det blev verkligen inte gott.

Hur blir hållbarheten?

Socker har som bekant en konserverande effekt och gör att sylten håller längre. Eftersom denna sylt är utan socker får den en kortare hållbarhet. Förvara den riktigt svalt i kylen så kan den hålla 2-4 veckor. Det varierar som sagt beroende på hur rent man håller det hela – både vad gäller bär och kokning. Använd också rena verktyg att ta med så håller den längre.

Servera förslagsvis till Äppelbiffar med portvinssvamp och romanesco eller Blodpudding med bacon, svamp, broccolistomp och rårörda lingon.

Lingonsylt utan socker Lingonsylt utan socker

Cirka 3-4 dl

500g lingon
1,5-2 dl vatten
1/2 citron
2-3 msk stevia

1. Häll upp lingonen i en stor skål med vatten och rensa bort skräp. Slå av vattnet genom ett durkslag.

2. Ha ner lingonen i en kastrull och slå på vattnet. Låt det koka upp dra sedan ner värmen så det småputtrar i cirka 20-30 minuter, utan lock. Pressa i citron och rör i stevia. Smaka av och öka mängden socker och citron efter behag. Sylten ska bli simmig. Är den fortfarande för lös är det bara att låta den koka längre. Låt svalna och häll ner i en väl rengjord burk.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.