Godaste linssoppan
Linser är fulla av nyttigheter och är mättande för magen – perfekt. Den här bassoppan kan man ”pimpa” på olika vis. Originalutförandet är en halvklar soppa som får sin mustighet genom pumpa och linser. Den innehåller massor av fibrer, vitaminer och bra protein och blir så matig och mättande att man inte behöver några extra tillbehör i form av bröd.
Enkelt, lättlagat och glutenfritt
Grundutförandet är kanongott och blir en stor laddning på ungefär 8 portioner. Det fina är att den räcker till flera dagar och kan varieras med olika smaksättning vartefter. Men hur ska man då smaksätta? Ja, nedan får du tre riktigt goda tips på olika pimpningar, eller smaksättningar. Pimpningarna är beräknade för hela mängden soppa. Har du alltså ätit hälften av soppan, halvera då mängden av pimpningen.
Linssoppa med kyckling och tre smaksättningar
1 stor gul lök
250g skogschampinjoner
4 kycklingfiléer
3 vitlöksklyftor
3 liter vatten
salt, peppar, chiliflakes
4 morötter
4 stjälkar blekselleri
400g muscatpumpa
150g savojkål
3 dl röda/gula linser
1 citron
3 msk kycklingfond
1 msk äppelcidervinäger
1. Hacka lök och skiva champinjoner. Fräs i smör i en panna till löken mjuknat. Ha ner i en kastrull.
2. Dela kycklingen till mindre bitar och bryn i smör på hög värme. Ha ner i kastrullen.
3. Slå på vatten och krydda. Låt det koka upp och ha sedan ner skivade morötter och selleri samt bitar av pumpa. Strimla savojkålet och ha ner det samt linserna i soppan. Pressa i saften från en citron och ha ner kycklingfond och vinäger. Lägg på locket och låt det puttra ca 20-25 minuter.
Smaksättning: Het curry och mango
2 burkar mangopuré (barnmat)
1 dl creme fraiche
2 msk sambal oelek
1 kruka färsk koriander
1 msk röd curry
Gör så här: Ställ soppan på plattan och låt den koka upp. Ha ner mangopuré, creme fraiche, sambal oelek, grovklippt koriander och röd curry. Servera när soppan uppnått lagom temperatur.
Smaksättning: Tomat och saffran
2 dl creme fraiche
1 tsk socker
0,5g saffran (1 påse)
1 burk krossade tomater
salt
Gör så här: Ställ soppan på plattan och låt den koka upp. Ha ner krossade tomater och socker och låt det puttra ihop. Rör ihop creme fraiche med saffran och salt. Slå upp soppan i skålar och toppa med cremen.
Smaksättning: Pesto
5 msk pesto
200g fetaost
1 dl pinjenötter
oregano
Gör så här: Ställ soppan på plattan och låt den koka upp. Klicka i peston och låt det puttra ihop. Slå upp soppan i skålar och toppa med smulad fetaost, rostade pinjenötter och smulad, torkad oregano.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Jag har just hittat din blog och tycker att den är toppen. Den här soppan låter jättegod och jag har som ett projekt att lära resten av familjen att äta soppa. Nu undrar jag bara – linserna, är det torkade och behöver ligga i blöt eller räcker det med att låta dem vara i soppan så blir de bra? Jag är inte så van vid att använda linser i maten så jag kan inte så mycket om dem.
Hej Veronica.
Vad kul att du hittat hit och dessutom funnit ett recept som faller dig i smaken.
Den är verkligen jättegod.
Linser är en fantastisk råvara som både är enkel att tillaga och som innehåller en massa nyttigheter.
En av fördelarna är just att man inte behöver blötlägga linser innan man kokar dem, dessutom finns det färdigkokta linser på burk till när man har riktigt ont om tid. Dock förespråkar jag torkade linser eftersom det både blir billigare, nyttigare och då det finns fler varianter att tillgå.
Kolla på förpackningen för att se vilken koktid som rekommenderas för just den sorten – koktiden varierar beroende på linsernas storlek.
Har man tid går det förstås bra att blötlägga linserna ett par timmar innan, då blir de både större och får en förkortad koktid.
Balj- och ärtväxter är kul att experimentera med och det är svårt att göra fel.
Ta gärna en titt på inläggen om groddning http://www.landleyskok.se/?p=11309 och hur man blötlägger http://www.landleyskok.se/?p=11276 för inspiration.
Lycka till!