Lins- och rödbetsburgare med hemmagjord hamburgerdressing och rustik äppelguacamole

Annorlunda hamburgare

Jag har börjat använda blandfärs mer och mer istället för endast nötfärs. Det blir så mycket saftiga och godare. Självklart beror det på vad man ska laga, men till hamburgare är det toppen.

Hela idén till de här burgarna föddes när jag var och handlade. ICA hade bra pris på färs så en stor ask åkte ner i korgen. På sistone har jag lagat ganska mycket linser. Tidigare tyckte jag att linser var hur tråkigt som helst, men tillagar man dem rätt och varierar smaksättningarna blir det riktigt gott. Dessutom är det så himla nyttigt och bra för kroppen. Alltså bestämde jag mig för att ha linser i köttfärsen.

Då jag tidigare tillagat röda linser jag har märkt att de lätt tappar en del av sin fina färg. Alltså kom jag på att idén att koka linserna tillsammans med rödbetor. Man vet ju hur rött både händer och vatten blir av de små goda betorna. Linserna gör burgarna mer matiga och dessutom en trevlig konsistens som gör att man helt slipper använda mjöl eller ströbröd. Rödbetstärningarna i sin tur suger i sig smak från den övriga köttfärsen och ger en sötsalt ton – hur gott som helst!

Linsburgare

Nykokta linser och rödbetstärningar

Hemmagjord hamburgerdressing

Färdig hamburgerdressing ger mig rysningar. Kikar man på innehållsförteckningen rabblas en massa olika saker upp som känns rätt onödiga – den måste inte vara proppad med fett och annat konstigt för att vara god. Den allra godaste gör du med enkelhet själv. Vill du känna dig extra duktig picklar du dina egna grönsaker. Själv kände jag att jag ville göra det enkelt för mig, därför fick en burk med färdigpicklade grönsaker följa med hem från butiken.

Bäst i konsistensen blir dressingen om du använder 34-procentig creme fraiche. Föredrar du dock den lätta går det förstås också bra. Här om dagen råkade jag ta fel och fick med mig en minifraiche hem. Vilken vidrig sak! Smaklös och grynig, dessutom svindlade det för ögonen när jag läsa vad som tillsatts i för att få den att inte rinna ut helt. Undvik, är allt jag säger!

Självklart med dryckestips

För helt glutenfritt; välj ett glutenfritt bröd eller skippa brödet helt och komplettera istället med mer sallad. Vill man göra burgarna ännu festligare kan man toppa med en skiva ost och knaprigt bacon. Det här är en perfekt fredagsmiddag att njuta av i goda vänners lag. Eftersom det är lönehelg hittar du i vanlig ordning två fina dryckesförslag från Mikael på Popit. Glad helg!

Annorlunda burgare med hemmagjord dressing och guacamole

För: 4 personer

Lins- och rödbetsburgare med hemmagjord hamburgerdressing och rustik äppelguacamole

Hamburgerdressing:
1,5 dl hackade pickles på burk
2 msk kapris
1,5 dl creme fraiche (34%)
2 msk tomatpué
1 tsk äppelcidervinäger
1 tsk skånsk senap
salt, peppar

Hamburgare:
2 rödbetor
1,5 dl röda linser
2 ägg
1/2 tsk liquid smoke
1 vitlöksklyfta
500g fläskfärs
salt, peppar

Guacamole:
1 morot
3 avocados
2 tomater
1 rött äpple
2 msk färsk, grovhackad koriander
salt, peppar, spiskummin, vitlökspulver

Tillbehör:
4 skivor valfritt bröd
1 rödlök
40g valfri sallad

1. Grovhacka avrunna pickles och blanda ihop med kapris, creme fraiche, tomatpuré, vinäger och senap. Smaka av med kryddor och ställ sedan svalt.

2. Skala och tärna rödbetorna smått. Koka upp en kastrull med saltat vatten och koka rödbetorna ca 20 minuter. Sänk värmen så att det bara puttrar och ha ner linserna i rödbetsvattnet. Koka ytterligare ca 10 min på låg temperatur.

3. Häll av vattnet på rödbetor och linser. Ha ner ägg, liquid smoke, pressad vitlök och kryddor i en bunke och vispa ihop. Ha ner linser, rödbetor och fläskfärs och arbeta snabbt ihop för hand. Håll inte på att knåda för länge, då blir det segt. Forma till biffar och stek på mediumvärme. Vänd biffarna försiktigt med andra handen eller en till stekspade så spricker de inte.

4. Skiva upp moroten tunt och koka 5 minuter i saltat vatten. Halvera och kärna ur avocadosarna, skrapa sedan ur innehållet med en sked. Blanda ihop med moroten, tärnad tomat och äpple. Klipp i färsk koriander och smaka av med kryddor.

5. Rosta brödet snabbt i brödrost så att det får en hårdare yta. Klicka ut hamburgerdressingen på brödet och lägg biffen ovanpå. Toppa med finskivad rödlök och servera med guacamolen och sallad. För ett helt glutenfritt alternativ, välj ett glutenfritt bröd eller skippa brödet helt och komplettera med mer sallad.

 

Mikael Christiansson på Popit rekommenderar dryck:

red”Fyllig och kryddig pinot med solmogen frukt och klassiskt druvtypiska aromer av jordgubbar, vildhallon, blommor, peppar och lite avrundande smörkola på slutet. Klunkvänligt vin som passar till stora tuggor av en hemmagjord hamburgare.”

Rött: Markowitsch Classic Pinot Noir (6695) 99:-

 

öl”En aromatisk öl i klassisk Nils Oscarstil. Inte allt för stor besk och en rostat knäckig touch som kommer möta både den lätt rökta aromerna i hamburgaren som de sötsyrliga tillbehören.”

Öl: Nils Oscar India Ale (1464) 18,90:-

Mikael Christiansson bloggar bland annad på Popit – en multiblogg där fyra passionerade skribenter skriver och tipsar om vin, öl och sprit. Gemensamma nämnaren är att de hellre drickes fyra glas med olika innehåll än fyra glas av samma. På Popit provas allt mellan himmel och jord – hemma, på krogen, hos importörerna, på Systembolaget och under resor.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Den godaste fredagsmiddagen gör du själv. Sväng ihop och avnjut i goda vänners lag. Självklart med dryckestips från Mikael på Popit.