Borsjtj med röda linser
Borsjtj, alltså den färgstarka rödbetssoppan som ursprungligen kommer från Ukraina, är en soppa som görs på lite olika vis runt om grannländerna. När man vill hålla matbudgeten nere är rödbetssoppa perfekt att laga. Rotsaker brukar ofta vara billigt, och när rödbetor är på extrapris kan man verkligen passa på. Det finns ju ändå massor av saker man kan göra med de röda, fina betorna.
Jag kan dock tycka att fattigmansvarianten med bara rödbetor är lite tråkig, så till denna variant har jag valt att göra lins- och rödbetssoppa med crème fraiche. Det blir alltså en lite matiga soppa med linser, som dessutom blir riktigt häftig i färgen då den innehåller både röda linser och rödbetor. När man rör om blir det en riktigt eldig och härlig färg som i alla fall fick mig att utropa wow. Linser är smart att köpa då det både är billigt och mättande. De behöver ju heller inte blötläggas som bönor.
Billig och god mat
Soppan kan man naturligtvis toppa med var man vill. Jag kör bara med en klick créme fraiche, men den kan även toppas med smulad fetaost eller strimlad hushållsmedvurst. Vill man kan man röra ut crème fraichen redan i soppan när man gör den, men då blir den lite mer rosaskiftande.
Både rödbetor och linser behöver salt, så snåla inte med saltet när du smakar av – addera lite salt i taget, låt det koka in och smaka av. Man kan också använda grönsaksbuljong, men eftersom buljong mestadels innehåller salt är det bättre och billigare att bara salta. Dessutom slipper du transfetterna i buljongen. Jag bojkottar buljong av just den orsaken – att buljong bara innehåller en massa salt och transfetter. Vill man ha lite örter i det hela är det då bättre att ta örtsalt, persillade eller italiensk salladskrydda. Använd annars buljong i pulverform som är mycket bättre. Men som sagt, smaken är så klart som baken.
Eftersom denna soppa toppas med crème fraiche blir den lakto-vegetarisk. Men, själva soppan är vegansk. Vill du ha den helt vegansk skippar du crème fraichen eller väljer en vegetabilisk motsvarighet. Smidigt va? Eftersom soppan är ganska fyllig kan man späda den med lite vatten för att få fler portioner.
» Här hittar du ännu fler recept på billiga middagsrätter

Lins- och rödbetssoppa med crème fraiche
500g rödbetor
1,6–1,8 liter vatten
2,5 dl röda linser
0,5 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
2 krm rökt paprikapulver
1 tsk torkad oregano
salt, svartpeppar
1 msk olivolja
1 tsk äppelcidervinäger
Topping:
crème fraiche
- Skala och tärna rödbetorna smått (ca 1×1 cm). Koka rödbetorna i en liter vatten i 10 minuter under lock.
- Lägg i linserna och häll på resten av vattnet. Låt koka i ytterligare 15 minuter. Skumma bort eventuellt skum som bildas med en stor sked.
- Skopa ur tre skopor av innehållet i en skål (cirka 1,5–2 dl). Mixa resten av soppan slätt. Lägg tillbaka det urtagna innehållet och ställ tillbaka kastrullen på låg värme.
- Rör i resten av ingredienserna. Både rödbetor och linser behöver salt, så snåla inte med saltet när du smakar av – addera lite salt i taget, låt det koka in och smaka av.
- Häll upp soppen i skålar och ringla i crème fraiche.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Hur mycket röda linser i bortjen ska det vara?
Hittar inte det i receptet.
Hej Inger.
Det hade trillat bort. Tack för att du sa till.
Mvh
Madeleine