Köttfria biffar med röda linser
Nu är nässelsäsongen igång igen – och visst går nässlor utmärkt att äta. Många tror att nässlor bara går att äta på våren, men det är faktiskt fel. Nässlor kan man nämligen äta så länge de växer, under hela sommaren. Ju större nässlorna är desto träigare blir de. Taggarna på undersidan av bladen gör också att nässlorna blir mer ludna. Detta är inte så aptitligt.
Av den orsaken passar man på att äta nässlorna på våren när de är späda och fina. Dock kommer det hela tiden nya nässlor som växer upp kring de stora – dessa kan man med fördel plocka (välj så ljusgröna blad som möjligt). Dessutom kan man klippa ner de grova nässlorna, och då kommer nya späda nässlor upp. Smart va?
Det vanligaste att laga av nässlor är nässelsoppa. Detta är lite av en klassiker att servera på våren med kokta ägghalvor. Jag brukar också strössla bacon över för extra krisp och sälta. En del bakar också bröd med nässlor eller gör en pesto.
Förvara nässlorna
Det vanligaste sättet att förvara nässlor en längre tid är genom att torka och mala dem. Många strösslar sedan det torkade nässelpulvret på gröt och använder det i smoothies. Jag har en burk med torkade, malda nässlor, men är i ärlighetens namn inte överförtjust i dessa. Torkade nässlor får nämligen en väldigt ”höig” smak. Då tycker jag det är godare att frysa nässlorna. Ska du tillaga de frysta nässlorna går det bra att frysa in dem som de är – repade från stjälken som lösa blad. Man kan också snabbt blanchera eller förvälla nässlorna innan de fryses in.
Brännässlan är en av de mest C-vitaminrika växterna i den svenska floran. Den innehåller även andra nyttigheter som antioxidanter, kalium, kalcium och järn. Men inget gott som inte för något ont med sig. Nässlor har nämligen en tendens att ta upp kväve ur jorden och omvandla det till nitrit. Av den orsaken ska man inte plocka nässlorna på kväverika platser som vid gödselstackar, komposthögar och ladugårdar. Undvik också att plocka nässlor som vuxit i skuggan eftersom även dessa kan innehålla mycket nitrater.
Vad kan man laga av nässlor?
Det finns mycket man kan laga med nässlor, men det är kanske inte alltid helt lätt att koma på vad. Varför inte prova detta recept på linsbiffar med svamp och nässlor och frasig klyftpotatis. Detta passar perfekt när man vill äta köttfritt till middag. Dessa biffar görs med ägg och gör därför receptet ovo-vegetariskt. Gräddfil är gott att servera som tillbehör men kan bytas mot vegetabilisk creme fraiche. Har du inte någon blandsvamp att tillgå går det utmärkt med skogschampinjoner, shiitake eller ostronskivling.
Frasiga potatisklyftor
Klyftpotatisen får sin frasighet genom att den först kokas med bakpulver. Man kan även använda bikarbonat. Att först koka potatisen med bakpulver är ett smart knep som gör att den blir frasig och fin när den åker in i ugnen. Bikarbonaten i bakpulvret hjälper nämligen till att höja pH-halten i vattnet vilket gör att potatisens pektin bryts ner snabbare. Detta gör att potatisens ytan blir porösare och får som en hinna, vilket i sin tur gör potatisen krispigare i ugnen.
Man kan förstås använda mjölig potatis om man vill, men precis som vid fritering är det bättre att använda en potatissort med så lite stärkelse som möjligt. Dvs fast potatis. (Det är därför man blötlägger bakpotatis innan fritering eftersom det är en mjölig potatissort och man vill få bort stärkelse.) Man behöver alltså inte ta fram stora fritösen för att få frasig potatis. Blommorna på bilden är ätliga och heter röd kryddtagetes.
» Här hittar du fler recept med nässlor
Linsbiffar med svamp och nässlor och frasig klyftpotatis
Klyftpotatis:
1 kg fast potatis
3 tsk bakpulver
olja
salt, peppar
Linsbiffar med svamp och nässlor:
3 dl röda linser
20g färska, repade nässlor
125g stekt blandsvamp (200g rå svamp)
3 ägg
2 msk rismjöl eller majsstärkelse
salt, peppar, chilipulver, lökpulver, vitlökspulver
Topping:
3 msk hackad persilja
5 bitar soltorkade tomater
2 vitlöksklyftor
balsamico
Tillbehör:
gräddfil* (smaksätt gärna med persillade)
- Gnugga potatisen ren och skär den till klyftor. Koka upp en kastrull med vatten och bakpulver. Ha ner potatisklyftorna och koka dem i 10 minuter. Slå av vattnet och ha ner potatisklyftorna i en ugnsfast form. Ringla över olja och krydda. Ställ in i 225°C i cirka 40 minuter. Höj eventuellt temperaturen mot slutet för att få en riktigt fin yta.
- Koka upp saltat vatten i en kastrull och ha ner de röda linserna. Koka utan lock i 10 minuter. Slå av vattnet genom et durkslag och låt linserna rinna av.
- Repa bladen från nässlornas stjälkar så du bara får blad. Kör nässelbladen i en mixer. Stek svampen till vätskan försvunnit och ha sedan ner smör och smaka av med salt och peppar. Blanda linserna med nässlorna, svampen, ägg, rismjöl och kryddor.
- Hetta upp en stekpanna och klicka i cirka 0,5–1 dl av röran och forma till runda puckar med hjälp av stekspaden. Stek på båda sidor så de får fin färg.
- Hacka persilja, soltorkade tomater och vitlök. Blanda allt och strössla över potatisen. Avsluta med at ringla över balsamico. Servera allt med gräddfil. Gräddfilen kan bytas mot vegetabilisk creme fraiche (se ovan).

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.