Linsfalafel med morotshirs och creme fraiche

Vegetariska biffar med linser

Självklart kan man göra falafel på annat än kikärtor. Att göra sin egen falafel är inte alls svårt. Antingen kan man göra den i ugn, i stekpanna eller fritera dem. Det sista alternativen blir förstås godast men också det mest ohälsosamma eftersom det krävs mycket olja. I ugnen har falafel en tendens att bli lite torr, så mitt favoritsätt att tillaga falafel är i stekpanna – stekta i olja.

En klassisk falafel gör man på kikärtor, men visst kan man göra falafel med andra baljväxter – exempelvis linser. Till denna linsfalafel med morotshirs och creme fraiche använde mig av hälften puylinser och hälften kikärtor. Det blir himla gott när man vill äta något köttfritt till middag.

PuylinserVad är Puylinser?

Puylinser är små grönspräckliga linser som är matlagarens bästa vän. Skillnaden på dessa linser är att de håller ihop väldigt bra när man kokar dem. Gula, röda och gröna linser kokar lätt sönder om man inte är försiktig. Det problemet har man alltså inte med puylinser och belugalinser. Läs mer om Puylinser här.

Var kan man köpa Puylinser?

Puylinser går att få tag i lite var som helst. (RED: de har dock på sistone blivit ganska svåra att få tag i och kan bytas mot svarta belugalinser.) En del säljer dem som puylinser, du puy, små linser eller delikatesslinser. Du hittar dessa bland annat i Råvarubutiken som mörkgröna linser Du Puy, hos Body Store hittar du Urtekrams delikatesslinser och hos Raw Food Shop som Gröna Pyulinser.

I receptet nedan är vattenmängden 4+4 dl. Det beror på att hirs innehåller ett bitterämne som hirsen använder som skydd mot skadedjur. Eftersom man vill få bort detta måste man först koka upp hirsen i en omgång vatten. Detta slår man sedan bort för att sedan koka om hirsen i nytt vatten.

» Fler recept på Falafel och Vegetariska biffar finner du här

Linsfalafel med morotshirs och creme fraiche

För: 4 personer

Linsfalafel med morotshirs och creme fraiche

Linsfalafel:

3 dl puylinser
1 burk kikärtor (400g)
4 ägg
2 msk majsstärkelse
1 tsk spiskummin
1/2 tsk ancho chilipulver
1 tsk curry
salt, peppar

Morotshirs:

2 dl hirs
4+4 dl vatten
1/2 buljongtärning
salt
1 morot

Tillbehör:

creme fraiche
cocktailtomater
1 burk majs

1. Koka puylinserna i 30 minuter i saltat vatten. Häll av linserna i ett durkslag och låt dem rinna av. Ha ner linserna i en mixer men spara cirka 1 deciliter kokta linser. Ha ner sköljda kikärtor, ägg, majsstärkelse och kryddor i mixern. Kör till en smet och blanda med den sista decilitern linser. Hetta upp olja i en stekpanna och klicka i linsröran om cirka 2 msk per falafel. Stek gyllene på båda sidor. Dra eventuellt över ett extra varv salt under stekningen. För extra fina falaflar kan man strössla över en nypa svarta sesamfrön.

2. Koka upp hirsen i 4 deciliter vatten och slå av vattnet när det kokat upp, förslagsvis genom ett durkslag. Koka upp 4 deciliter vatten i kastrullen och ha ner buljong och en nypa salt. Koka i 15 minuter. Halvera och skiva moroten. Tag hirsen från plattan och strössla över morot. Låt hirsen svälla under lock och moroten samtidigt mjukna.

3. Servera med creme fraiche, cocktailtomater och majs.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.