Linssoppa Tricolore – Soppa med röda, gula och gröna linser

Den 12 april varje år är det linssoppans dag. Varför inte slå till på denna goding?

Det här är en hälsosam och kryddig soppa som både påminner om ärtsoppa och tomatsoppa. Den sitter riktigt fint en ruggig höstdag, serverad med rustikt bröd till. Ett annat förslag är att slå upp den i små glas och servera som tillbehör vid en buffé. Hur man än serverar den är den mättande och lätt att göra. Saknar man köttet kan man med enkelhet blanda ner lite grillad kyckling.

Linssoppa Tricolore

Förrätt: 8 personer
Huvudrätt: 4 personer
Buffé: 12-15 personer

1 tsk smör
1 stor gul lök
2 stora vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek
1 dl vitt vin
1 msk grönsaksfond
5+3 dl vatten
2 dl gröna linser
1 dl röda linser
1 dl gula linser
1 burk krossade tomater
2,5 dl creme fraiche
salt, peppar

1. Hacka gul lök och låt den mjukna i en kastrull tillsammans med smör, vitlök och sambal oelek.

2. Slå på vitt vin samt kycklingfond och 5 deciliter vatten. Låt det puttra upp och ha sedan i linserna. Krydda och låt det sjuda 20-30 minuter.

3. Ta ur 1/3 av soppinnehållet och förvara vid sidan av. Kör resten till en slät soppa med mixerstav. Häll tillbaka det urtagna soppinnehållet samt en burk krossade tomater, 3 deciliter vatten och creme fraiche.

4. Krydda med persilja och färsk timjan. Smaka av med extra salt om det behövs.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.