Linser

Linser – enkla recept, tips och myter

Jag försöker lära min familj att äta mer linser. Dels är linser en bra ersättare för ris då de påminner om varandra i konsistensen. De innehåller också mer protein och fibrer. Förutom det är linser förbaskat goda att blanda i och till att göra exempelvis en sallad matigare.

Så hur går det då med denna implementation i familjen? Ja, att få dem att äta linser är inget problem – de tycker de är hur goda som helst och applåderar nästan av lycka när jag serverar det. Att få dem att anamma det i sin egen matlagning är däremot är en annan femma – en intressant femma, för att vara exakt. Tänk vad mycket felaktiga idéer de visade sig ha…

» Massor av goda recept på linser hittar du här
– och några utvalda favoriter längre ner på sidan.

Myter om linser

LinserMånga tror säkert att linser är svårt att tillaga. Till att börja med har en del fått för sig att de måste blötläggas först, vilket i deras ögon verkar jobbigt och tidskrävande.

Första myten vi behöver ta kål på är alltså att linser inte behöver blötläggas! De kan kokas precis som de är och behöver inte ligga i vatten.

Visst kan man blötlägga om man vill, dock vinner man inte mer än några minuter kortare koktid och får marginellt större linser. I det stora hela gör det alltså liten skillnad att det nästan kvittar. Linserna håller sig heller inte helare om de blötläggs.

Hur mycket vatten till linser?

En del tror också att proportioner och koktid är viktigt. Ta exempelvis couscous eller ris där mängden vatten måste vara anpassad mot mängden råvara. Till couscous ska vattnet dessutom koka upp och råvaran sedan svälla i vattnet.

Så är inte fallet med linser. Ju mer vatten man kokar dem i, desto bättre blir de. Då får nämligen linserna chansen att röra sig fritt i kastrullen och går inte lika lätt sönder. När de kokat färdigt – vilket de gör på 10-20 minuter beroende på sort, är det bara att slå av vattnet och äta.

Så kokar man linser bäst

Linser blir bättre om de får sjuda på så låg temperatur som möjligt – då blir de som helast. Sjud också linserna i saltat vatten så blir de goda. Kokar man upp vattnet först, drar ner värmen och sedan lägger i linserna blir de riktigt bra. Mer om baljväxter kan du läsa här.

Linser och Gluten

Linser är inget sädesslag utan en bajlväxt. De är helt glutenfria och och funkar därför som en bra ersättare när man lagar mat till någon som är glutenintolerant. Kolla exempelvis in recepten på de glutenfria pajerna nedan.

Linser – LCHF och Gi

Äter man lchf eller gi är de linser bättre då de har ett lägre glykemiskt index och bryts ner långsammare av kroppen. Det klykemiska indexet för ärtor, bönor och linser ligger på medel (8-14), medan potatis och ris ligger på högt (15-29).

Näringsvärde, protein och kolhydrater i Linser

Linser lämpar sig bra att göra risotto på och blir väldigt gott. Ska vi titta närmare på linsers näringsinnehåll kan vi jämföra med ris. Kokt ris innehåller ris 2,5 gram protein och 24,5 gram kolhydrater, medan kokta röda linser innehåller 10,6 gram protein och 14,6 gram kolhydrater.

9 goda recept med linser

Behöver du lite hjälp på traven att komma igång med linserierna? Vad sägs om pajskal av linser, en linsotto, eller en klassisk linssoppa? Här kommer mina sex favoriträtter när det kommer till linser.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.