Ljummen bulgursallad med ramslök, sparris och rödbetor

Gör saker som ger dig livskvalité

Vet ni vad som är en av mina favoritsaker att göra? Att gå upp riktigt tidigt, gärna på våren, sätta mig med en god nybryggd kaffe från Nespressomaskinen och skriva i bloggen. Jag har en favoritplats att sitta på, utanför vår gäststuga, där solen silar in på morgonen. Det är livskvalitet för mig. Just idag är det lite väl kallt, så istället sitter jag vid köksbordet där solen faktiskt också silar in. Utanför kvittrar fåglarna och i högtalarna spelar låg jazzmusik.

Brukar du också göra såna här saker? Alltså att unna dig tillfällen som känns bra ända in i själen? Där man tar att djupt andetag och allt bara känns… härligt? Det kan innefatta jobb eller att bara göra ingenting. Jag uppskattar verkligen att något som kan klassa som jobb kan kännas på detta vis. Det borde alla någon gång få göra.

Madeleine Landley med Ramslök

Att plocka och använda ramslök

En annan sak som ger den där härliga känslan för mig är att plocka ramslök. Varje vår åker jag med familjen och plockar ramslök och picknickar. Det är en trevlig tradition, och när man väl sitter där man ramslökstuvorna och bara stannar upp, då känns det lite extra fint. Det är sen när man kommer tillbaka med sin ramslök som det blir lite värre. För då ska man klura ut vad man ska laga :)

Jag gillar att variera rätterna med ramslöken så denna gång blev det en ljummen bulgursallad med ramslök, sparris och rödbetor. Denna kan man äta som den är, eller servera som ett tillbehör till grillat kött, fisk, fågel eller vego. Grejen med ramslök är ju att den gör sig bäst i kalla eller ljumna rätter. När den hettas upp tappar den nämligen en hel del smak. Den som inte har någon ramslök att tillgå kan istället ta lite gräslök och vitlök. Det funkar fint det med.

Ska man äta salladen som den är kan man även strö över lite pumpafrön. En enkel dressing passar också fint till för att göra det hela lite matigare. Den som saknar köttet kan addera lite kallskuret eller grillad kyckling.

» Här hittar du fler recept med ramslök

Ljummen bulgursallad med ramslök, sparris och rödbetor

Ljummen bulgursallad med ramslök, sparris och rödbetor

För: 4 personer

600g rödbetor
2 dl bulgur
1/2 knippe sparris (ca 150g)
1 burk svarta bönor (400g)
15–20 blad ramslök
1 dl paprikasallad
80g rucola
150g fetaost

  • Koka rödbetorna hela i saltat vatten i 40 minuter, eller tills de är mjuka. Slå på kallt vatten och gnugga sedan av skalen. Använd en liten skalkniv om de sitter hårt. Skär rödbetorna till klyftor i lagom ätstorlek.
  • Koka bulgurn enligt anvisningen på förpackningen. Skär bort den träiga änden på sparrisarna och skär resten i 2–3 cm långa bitar. Lägg ner sparrisen med bulgurn när det är 6 minuter kvar av koktiden.
  • Skölj de svarta bönorna i ett durkslag. Rulla ihop ramslöksbladen till en korv och strimla dem.
  • Blanda alla ingredienser i en stor skol tillsammans med bitar av fetaost.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.