Ljummen quinoasallad med skinka och broccoli

Enkel och nyttig vardagsmat

Har du provat quinoa? Quinoa är en ört med proteinrika små frön som finns i rött, vitt eller svart. Quinoan växer i Anderna, men den odlas även i Kina och USA. Själva quinoafröet är näringsrikt och innehåller mycket kostfiber samt protein av hög kvalité. Smaken på de olika färgerna skiljer sig inte särskilt mycket, men däremot är den röda och svarta quinoan lite mer kompakt. Quinoa är för övrigt glutenfri och uttalas ”Keen-wah”. Visste du det?

Ljummen sallad med quinoa

Quinoa är god att äta både som varm och kall i diverse sallader, biffar eller bara som den är. Smaken är nötaktig och konsistensen härligt knaprig. Jag är helsåld på quinoa och väljer det hellre än exempelvis couscous eller bulgur (dessa två innehåller dessutom gluten). Att quinoan innehåller mer protein gör ju inte saken sämre. Detta fina lilla frö ska sjuda utan lock i cirka 15-20 minuter. En del använder buljong i vattnet, men jag tycker att smaken kan bli lite ovarierad om man alltid gör det, så enbart salt eller andra kryddor går lika bra.

Perfekt recept till sommar och picknick

Ljummen quinoasallad med skinka och broccoli går snabbt att laga och är perfekt att ha som middag eller att ta med sig ut på sommarens picknick. Det hela går att variera med exempelvis kyckling istället för skinkan. Tycker man int eom fetaost kan man byta den mot stekt halloumi. Hoppar man över köttet blir denna matiga sallad ett bra tillbehör till diverse somriga anrättningar. Bara att svänga ihop och ställa i kylen fram till det är dags att äta.

» Här hittar du fler härliga recept på sommarmat

Ljummen quinoasallad med skinka och broccoli

För: 4 personer

Ljummen quinoasallad med skinka och broccoli

Ljummen quinoasallad:

2 dl röd quinoa
1 morot
1 broccolihuvud (250g)
2 avocado
10 bitar soltorkade tomater
1 röd lök
200g rökt skivad skinka
150g fetaost
1 påse blandsallad á 70g (ex mangold, maché och rucola)
1 burk kikärtor
3 msk hackad bladpersilja
salt, peppar

Vinägrett:

3 msk olivolja
2 msk äppelcidervinäger
1 msk mangobalsamico
1 st vitlöksklyfta
salt, peppar, oregano, chiliflagor

1. Koka quinoan enligt anvisningen på förpackningen tillsammans med salt, peppar och lite grönsaksfond. Skär morot och broccoli till mindre bitar och ha ner den i quinoan när det är 10 minuter kvar på koktiden. Låt vattnet puttra bort helt.

2. Skiva upp avocado, soltorkade tomater, lök samt skinka och blanda med grönsaksqionoan. Smula i fetaost och ha ner sköljd sallad, kikärtor och hackad persilja. Smaka av med kryddor

3. Rör ihop olja och vinäger med pressad vitlök och kryddor. Sprinkla över salladen.

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.