Ljummen rödbetssallad med grönkål och rostade nötter

God och matig sallad som tillbehör

En nyfunnen favorit i grönsaksdisken är grönkål. Grönkål sägs vara nyttigt (men allt är förstås relativt), men det är också en smakrik och vacker grönsak. Att den bara ska få vara dekoration till julskinkan är nästan lite taskigt när den är så god och fin. Grönkål passar fint i både soppa, pajer, gratäng och som krispigt tillbehör.

Grönkål och rödbetor

Här om dagen stekte jag grönkål i oljan från soltorkade tomater – och oj vad gott det blev. Oftast steker jag bara grönkålen i smör med salt och en skvätt äppelcidervinäger, men den är också utmärkt att fritera till dekorativa chips. Chipsen är perfekta att använda på toppen i rätter där man vill ha lite krisp – exemplevis om man kör en förrätt med pilgrimsmusslor med rotselleripuré. Mums! Dock måste man vara beredd med ett lock när man friterar grönkål eftersom de knäpper och stänker, oavsett hur vältorkad den är.

Gör något nytt av julens rester

I denna färgglada sallad samsas kokta rödbetor, stekt smörgrönkål, hackade nötter och rödlök. Denna fina sallad är ett perfekt tillbehör till kyckling, fisk eller lamm. Komplettera gärna med en puré för att få en trevlig blandning av konsistenser. Ljummen rödbetssallad med grönkål och rostade nötter är precis lika bra när man vill ta tillvara på julens rester, såväl som när man vill äta något mumsigt som är i säsong.

» Här hittar du fler recept som tar tillvara på julens rester

Ljummen rödbetssallad med grönkål och rostade nötter

För: 4 personer som tillbehör

Ljummen rödbetssallad med grönkål och rostade nötter

500g rödbetor
150g grönkål
0,5 dl mandel
0,5 dl naturella caschewnötter
1/2 rödlök

1. Skala och dela rödbetorna till mindre bitar. Koka den sedan mjuk i saltat vatten.

2. Skär grönkålen till mindre bitar. Smält smör i en stekpanna och ha ner grönkålen. Stek till grönkålen mjuknat och smaka sedan av med salt.

3. Grovhacka nötterna och rosta dem sedan i en torr panna till de fått färg.

4. Hacka rödlöken. Blanda allt i en skål och servera.

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.