Lök- och ansjovispaj

Godaste tillbehöret till påsk, jul och midsommar

Den här pajen är otroligt enkel att göra och dessutom väldigt god. Den lämpar sig bra till många då den är lite större. Ställ fram till buffén eller servera som tillbehör i en middag – eller varför inte som huvudinslaget i en middag med tillhörande sallad?

Enkel och god paj till påsk och buffé

Det här är absolut en favorit hos oss som slank ner fort när det hamnade på buffébordet. Den har även gjorts i mindre upplaga till oxfilé och bearnaisesås. Ja, det kan låta konstigt med fisk till kött, men ack så gott det blev. Orkar man inte göra pajskalet själv kan man förstås köpa färdig på rulle och bred ut i formen. Kom ihåg också att receptet är anpassat för 8 personer eller fler, så laga den i en ugnsplåt med kanter. Slutresultatet blir en stor och låg paj.

Lök- och ansjovispaj

För: 8 personer
Temperatur: 225°

Lök- och ansjovispaj

Pajskal:

175g smör
4 dl vetemjöl
4 msk vatten
2 tsk salt

Stanning:

5 ägg
4-5 dl grädde
salt, peppar

Pajfyllning:

1 burk ansjovis (á 125g)
3 stora gula lökar

1. Knåda ihop smör med mjöl, vatten och salt till en deg. Platta ut i plåten och förgrädda ca 10 minuter i 200°

2. Skiva löken och stek den mjuk i smör. Fördela ut lök och ansjovis i pajskalet. Vispa ihop ingredienserna till stanningen och slö över. Grädda i ca 25-30 minuter i 225° eller till stanningen stelnat till. Börjar den bli bränd, lägg aluminiumfolie över och grädda klart.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Denna lök- och ansjovispaj är lättlagad och lämpar sig bra till middag och buffé samt till påsk.