Lökdolmar

Det godaste på hela julbordet

Min absoluta favorit på julbordet är den småländska rätten lökdolmar. Varje år står min mamma och pillrar, kokar och fyller gul lök med köttfärs. Och nog är det lite pillrigt men så värt det, för det blir så himla gott! En hel del lök går åt om man ska göra mycket, och anledningen till det är att man bara kan använda de yttersta lagren på löken. Det som blir över kan man dock spara och göra annat med.

Klassiskt julrecept från Småland

Löken som blir över kan man spara och använda exempelvis i en mild löksås, en gratäng eller bara rosta på i en panna. Är det något man ska laga till julbordet är det absolut dessa lökdolmar. De är verkligen så goda att man bara vill ha mer! De passar också bra att servera med en tandpetare i till glöggminglet.

Själva lökdolmarna är milda och fina med en härligt runt smak. Visst påminner de lite om kåldolmar, men med en fin smak av lök istället får kål. Servera med de klassiska rätterna på julbordet så som griljerad julskinka, klassisk Janssons Frestelse, hemrullade julköttbullar och kryddig, smörfräst rödkål.

» Fler recept på klassisk julmat finns här

Lökdolmar

Ca 25-30 stycken

Lökdolmar

5–7 stora lökar (ju större desto bättre)
2 ägg
1 dl mjölk
4 msk ströbröd
salt, vitpeppar, persillade
500g nötfärs
smör

1. Skala löken och skär av båda ändarna. Skär en skåra in till centrum av löken.

2. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten och lägg ner löken. Låt ligga i ca 5–10 minuter. Vartefter skalen på löken börja släppa lyft ur dessa.

3. Rör ihop ägg, mjölk, ströbröd och kryddor och låt svälla i 10 minuter. Blanda med köttfärsen. Klicka ut cirka 1 msk köttfärssmet i varje lökskal och rulla ihop. Fäst med en tandpetare om de rullar up sig.

4. Lägg en klick smör i en stekpanna och bryn dolmarna runt om. Lägg sedan över dem i en stekgryta. Fräs ur stekpannan med vatten och slå skyn över dolmarna. Ställ stekgrytan på plattan och låt stå i 10 minuter på svag värme.

5. Placera dolmarna som tulpanlökar (stående) i en form med höga kanter. Slå över spad och frys in.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.