Lökmix till Midsommarsillen

Gott tillbehör till midsommarlunchen

Tänk vad tiden går fort. Nu är det inte långt kvar till dagen då bordet ska kånkas in och ut, gnidlimpor och dragspel ska misshandlas, och för att inte tala om alla barn och energiöversvallande vuxna som ska hoppa runt till små grodorna. Ja, det är snart dags för midsommar.

I vanlinga fall firar jag och min sambo misdommar med kompisgänget. Enligt traditionen blir det sill-lunch följt av diverse lekar, midsommarstångskonstruktion samt grillning och dans senare på kvällen. I år blir det däremot andra bullar då det istället ska firas med familjen.

Enkelt recept

Tidigare år har jag tipsat om annorlunda saker att ställa fram på midsommarbordet. Dock är det något särskilt med traditioner, vilket gör att årets tips är två typiska inslag till midsommarbordet. Jag menar, vad vore en sill-lunch utan hemmagjord sill och den klassiska lökmixen – här i en lite vackrare tappning.

Har man inte tillgång just till blomsterkrasse kan man likaväl använda någon annan blomma – exempelvis blåklint. Vill du ha fler tips på ätbara blommor? Spana in den här posten med tips och kuriosa om ätbara blommor.

Sommarsill med jordgubbar

Förresten, missa inte pappas Sommarsill som är larvigt god. Vi var alla rätt skeptiska när han började röra ihop den, men ana hur förvånade vi blev när vi fick smaka. Oväntat fräsch med jordgubbar och lime. Passar inte just den finns det fler roliga sillar att välja på här.

Lökmix till Midsommarsill

För: 8-10 personer

Midsommartallrik

1 röd lök
1 kruka gräslök
1 kruka dill
4 krasseblommor

1. Finhacka rödlöken och blanda med hackad gräslök och dill.

2. Nyp bladen av krasseblommorna och vänd ner i lökmixen. Servera med matjessill, ägg, potatis och gräddfil.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.