Lökpaj med tre sorters lök och färskost

Vacker och god lökpaj

Denna lökpaj med tre sorters lök och färskost är en av mina absoluta favoriter. Den är enkel att göra och passar att servera precis när man vill – särskilt på hösten och vintern när lök är i säsong. Den som vill servera något lite roligare och mer dekorativt är en klassisk ostpaj till kräftskivan kan absolut prova denna lökpaj med tre sorters lök och färskost istället. Eftersom den görs med både ägg och mejeri blir den ovo- och lakto-vegetarisk.

Madeleine LandleyDenna lökpaj innehåller som sagt tre sorters lök; gul lök, röd lök och purjolök. Tack vare dessa tre sorter får den också fin färg. De tre löksorterna ger jag också olika form genom att hacka den gula, kvarta den röda och skiva den gröna. Den röda lökens klyftor steker man försiktigt så de håller ihop och sedan lägger man på dem sist som dekoration. Jag brukar skära den i sex klyftor. Först halverar jag löken och skär av ändarna. Bottenänden brukar jag precis bara skära av det lilla rotkrafset på så att en liten snutt av det vita rotfästet sitter kvar. Då håller klyftorna ihop bättre när de steks. Sedan skär man mellan rot och topp så det blir klyftor.

Kan man äta det gröna på purjolöken?

Till purjolöken tar man både vitt och grönt så blir det fint. Många tror att man bara äter det vita på purjolök men man äter ju faktiskt hela purjon – även det gröna. Den yttersta snutten av det gröna skär man bara bort om det ser trist och torrt ut.

Jag nämnde ju tidigare att denna paj passar bra på hösten, men när färsklöken är i säsong kan så klart passa på att ta det. Å andra sidan håller lök väldigt länge om den förvaras mörkt, torrt och svalt så den passar ju egentligen en stor del av året. Gör gärna pajen i förväg då blir det smidigt. Jag gjorde den dagen innan den skulle serveras och värmde bara på den. Vill du servera den till middagen går det utmärkt att komplettera med en köttbit av fläsk, av kyckling, eller varför inte härligt smörbakad spetskål?

» Här hittar du fler goda pajrecept

Lökpaj med tre sorters lök och färskost

För: 6-8 personer som tillbehör

Lökpaj med tre sorters lök och färskost

Pajdeg:

4 dl vetemjöl
1 tsk salt
150g rumsvarmt smör
1 tsk ättika (12%)
0,5-1 dl vatten

Fyllning:

2 stora gula lökar
1 röd lök
20 cm purjolök – både vitt och grönt

Stanning:

4 ägg
150 färskost med dill och persilja
1 dl vispgrädde
salt, peppar

  • Ha ner vetemjöl, salt, smör, ättika och 0,5 dl vatten i en bunke och rör ihop allt till en grynig massa med hjälp av en plastgaffel. Knåda hastigt ihop degen och forma till en boll – h ai mer vatten om den blir för torr. Kavla ut degen på en träskärbräda och platta sedan ut den i en pajform. Ställ in i kylen i 30-60 minuter. Nagga botten med en gaffel. Var noga med att också nagga pajen runt om i vinkeln där botten går över till kant – här reser den sig ofta och drar ner pajen. Värm ugnen till 225°C på över- och undervärme och förgrädda pajskalet i 10 minuter.
  • Grovhacka den gula löken till stora bitar (jag brukar halvera den, skära 3-4 snitt in mot roten och sedan skiva i centimeter-breda skivor). Klyfta rödlöken i sex klyftor (jag brukar halvera löken, skära av ändarna och sedan skära mellan rot och topp så det blir klyftor). Låt gärna en liten snutt av det vita rotfästet sitta kvar på rödlöken så klyftorna håller ihop. Skiva purjolöken – ta både vitt och grönt så blir det fint.
  • Hetta upp en stekpanna till medelvärme med en stor klick smör. Ha ner den gula löken. Stek den några minuter tills den börjat mjukna, ha sedan i den röda löken. Stek allt några minuter till och ha till sist i purjon. Låt den stekas tills den mjuknat. Ta sedan av stekpannan från plattan och låt svalna.
  • Vispa ihop ägg med färskost, grädde, salt och peppar. Fördela ut löken i det förgräddade skalet och slå sedan på stanningen. Grädda i 225°C på över- och undervärme i 30 minuter.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.