Löktravsdolmar med potatis och bönor

Kan man äta löktrav?

Nu kära vänner ska jag bjuda på ett recept på något väldigt annorlunda. Nämligen löktravsdolmar med potatis och bönor. Vad sjutton är nu löktravsdolmar tänker du nu? Ja en gammal hederlig dolme vet du säkert vad det är. (Ja, det finns flera sorter förstås, men nu pratar vi om sorten man äter.) De tre vanligaste dolmarna är lökdolmar, vinbladsdolmar och kåldolmar. I dolmarna i detta recept lindas istället köttfärsen in i bland från växten löktrav.

Recept med vilda blommor

Löktrav är mellansveriges lilla löksmakande älskling. I brist på de mängder av ramslök som växer i södra Sverige kan vi Stockholmare njuta av löktrav. Visst har vi ramslök även i Stockholmstrakten, men det är inte lika vanligt som längre ner åt landet. Löktrav där emot kan man hitta lite överallt. Denna löksmakande blomma kan bli uppåt en meter hög och hela altet på den kan ätas – stjälk, blad och blommor. När löktrav dyker upp på våren är bladen lilaskiftande och spetsiga. Senare på året blir bladen gröna och mer formade som en snäcka.

Löktravsdolmar

Löktrav

Dolmar med löktrav

Testa något annorlunda till middag

Förra året hittade jag riktigt stora blad av löktrav. Och jag skojar inte när jag säger att de var stora. Kollar man på bilden ovan ser man i referens till kniven, som har ett skärblad på 18 centimeter, att de är stora. Längre fram på våren kan alltså bladen på löktrav bli riktigt stora, men hittar man inte lika stora blad får man helt enkelt göra mindre dolmar, eller skarva med fler blad. Blanda färsen och forma till en korv. Sedan lindar man bladen runt om korven och steker dem i smör. Det hela blir mumsiga dolmar som smakar av lök och som passar fint att servera till kokt ris eller till potatis.

» Här hittar du fler recept med ätliga växter

Löktravsdolmar med potatis och bönor

För: 4 personer (9-10 stycken dolmar)

Löktravsdolmar med potatis och bönor

Löktravsdolmar:

1 ägg
1 msk ansjovisspad*
1 dl pankoströbröd
0,5 dl mellanstora kapris
1/2 rödlök
500g nötfärs
salt, peppar, oregano
10 stora blad löktrav

Potatis och bönor:

500g mjölig potatis
1 tetra svarta bönor
0,5 dl kallpressad olivolja
0,5 dl hackad libbsticka (eller persilja)
salt, peppar

  • Skölj löktravsbladen och låt dem rinna av.
  • Blanda ägg, ansjovisspad och pankoströbröd i en skål och låt det svälla under 10 minuter. hacka kapris och rödlök och blanda i. Rör ihop blandningen med nötfärs och kryddor.
  • Skala och dela potatisen till mindre bitar. Koka den i saltat vatten i cirka 10-12 minuter. Slå av vattnet. Skölj svarta bönor och blanda med potatisen, olivolja och hackad libbsticka. Smaka av med salt och peppar.
  • Lägg ut löktravsbladen med ovansidan nedåt, alltså den glansiga sidan. Forma färsen till korvar och rulla in i löktravsbladen. Stek på medelvärme runt om i smör i en stekpanna.

*Spad från ansjovis kan hoppas över.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.