Fullkorns-lussekatter med kesella

Jäsa lussebullar

Till advent passar det bra att bjuda in till lussefika. De här lussebullarna är lätta att baka och kräver ingen bakmaskin samt går relativt snabbt att göra. Jag gillar när det är lätt. Har du råkat ut för att lussekatterna inte jäser kan jästen ha råkat dö av för hög värme. Det kan man råda bot på med en termometer. Jag kör alltid med det eftersom jag inte riktigt litar på temperaturmätningen i mitt finger :) Efter jag började med det jäser bullarna alltid upp fint.

Nyttigare lussekatter med mindre socker

De här lussekatterna är gjorda på fullkornsberikat vetemjöl och kesella (också kallad kvarg). Man skulle väl kunna säga att de hr är lite light och passar bättre för dem som tränar och kör lchf. De blir fluffiga och inte lika sötsliskiga som vanliga lussekatter kan vara. Saknar man det söta är det bara att ha i lite mer socker. Ett gott tips är att dela lussebullen mitt itu och äta till frukost med Philadelphia, skinka och en gurkskiva.

Lussekatter med kesella

Ca 16 stycken
Temperatur: 225°

Lussemacka

8,5 dl (fullkornsberikat) vetemjöl
0,75 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
50 gram smör
25 gram jäst för söta degar
2,5 dl mjölk
2 paket saffran
125g lätt kesella

Garnering:
1 st ägg
0,5 dl russin

1. Rör ihop mjöl, socker, vaniljsocker, salt och saffran i en bunke.

2. Smält smör i en kastrull och blanda ner mjölken. Värm till fingervarmt (37°) och smula ner jästen. Häll ner i mjölblandningen och rör ner kesellan. Var noga med att kesellan inte är kall, om så är fallet kommer det att ta lång tid att få degen att börja jäsa.

3. Ställ bunken under bakduk ovanpå spisen i ca 30-40 minuter och låt jäsa.

4. Forma degen till rullar och skär till 16 bitar. Rulla varje bit till en lång korv och rulla ihop till en lussebulle. Dekorera med russin. Lägg alla bullarna på bakplåtspapper på en plåt och låt jäsa under duk ytterligare 15-20 minuter.

5. Pensla med ägg och ställ i ugn i 225° i ca 10-15 minuter.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.